Studie: Mekanismerna bakom astma hos barn
Undrar du också vad som faktiskt står i din journal?
Vi vet, det är inte alltid helt lätt att förstå journaltexter och undersökningssvar. Vi på journalhjälpen hjälper dig genom att översätta och förklara det du vill veta.
Astma är idag den vanligaste kroniska sjukdomen hos barn. Samband mellan exponering för luftföroreningar från vägtrafik och försämrad lungfunktion och astma är välkända, men inte exakt vilka mekanismer som ligger bakom. Genom ett internationellt projekt, som är det första i sitt slag, analyserar forskarna hela arvsmassan för att titta på individers känslighet för luftföroreningar och risken att utveckla astma.
Genetiska variationer i hela arvsmassan har nu studerats hos mer än 3 300 barn och forskarna kan koppla astma till förhöjda halter av luftföroreningar under barndomen, men påverkan sågs bara hos barn som hade ett visst genetiskt arv. Två av dessa gener, ADCY2 och DLG2, har i andra studier kopplats till lungfunktion och lungsjukdomen KOL.
Studien visar bland annat på vikten av att studera arv och miljö tillsammans för att urskilja känsliga grupper samt för att hitta nya måltavlor för läkemedelsutveckling.
Ökad risk för bältros för personer med kol och astma
Personer med KOL och astma löper ökad risk att drabbas av både bältros och postherpetisk neuralgi (långvarig smärta), särskilt de som står på kortisonbehandling.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu