Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så kan rödbetsjuice förbättra hälsan hos hjärt-lungsjuka

Forskning vid Akademiska sjukhuset visar att ett regelbundet intag av rödbetsjuice har flera positiva effekter vid svår hjärt-lungsjukdom.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-10-03
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Så kan rödbetsjuice förbättra hälsan hos hjärt-lungsjuka
Annons

Studien omfattar 15 patienter med PAH (pulmonell arteriell hypertension), en svår form av hjärt-lungsjukdom, som dagligen fick dricka rödbetsjuice.

– Redan efter en vecka med cirka 1,5 dl koncentrerad rödbetsjuice per dag (70 ml morgon och kväll) syntes förbättringar, säger Gerhard Wikström, överläkare och kardiolog på Akademiska sjukhuset och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Några av de förbättringar som noterades var ökad produktion av kväveoxid i lungorna, ökad prestationsförmåga i relation till syreupptagningsförmågan samt tendenser till förbättrad hjärtfunktion. Dessa hälsoeffekter har att göra med att rödbetor är rika på nitrat, som i kroppen kan omvandlas till nitrit och kväveoxid vilket i sin tur vidgar kärlen.

– Hos de 80 procent av patienterna som fick en uttalad höjning av nitrithalterna i blodet som följd av rödbetsjuiceintaget noterades ökad prestationsförmåga och verkningsgrad i musklerna med cirka tio procent vilket är väldigt mycket, säger Gerhard Wikström.

Annons
Annons

Fler grönsaker som kan ha positiv effekt

Nästa steg är att genomföra flera större studier som analyserar effekten av nitratrika grönsaker på olika hjärtsjukdomar. Förutom rödbeta finns extra koncentrerad nitrat i grönsaker såsom broccoli, rädisor, spenat, mangold och ruccola.

– Studien visar att tillförsel av nitrat i doser som kan åstadkommas via ganska enkla förändringar i kosten kan åstadkomma förbättringar för patienter med vaskulär sjukdom, säger Gerhard Wikström.

Den rödbetsjuice som användes i studien är en koncentrerad variant, till skillnad från den okoncentrerade juice som vanligen säljs i livsmedelsbutiker. För att få samma hälsoeffekt av den okoncentrerade rödbetsjuicen bör mängden ökas upp till cirka 5 dl morgon och kväll, menar Gerhard Wikström.

Om PAH (pulmonell arteriell hypertension):

  • Varje år diagnostiseras ett hundratal personer med PAH i Sverige.
  • Sjukdomen innebär att blodkärlen i lungorna blir för trånga vilket leder till onormalt högt blodtryck i lungorna och att hjärtat måste arbeta allt hårdare.
  • Vanliga symtom är andfåddhet, sämre ork, försämrad kondition, bröstsmärta och svimningskänsla.
Annons
Annons

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - https://www.akademiska.se/om-oss/press-och-kommunikation/pressrum/#/pressreleases/roedbetsjuice-har-positiv-effekt-vid-svaar-hjaert-lungsjukdom-2728943

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons