Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Många lungsjuka har fel inhalationsteknik

Flera studier visar att en stor del patienter med astma, KOL eller annan luftvägssjukdom använder inhalatorer på ett inkorrekt sätt.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-08-24
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I en ny internationell översikt publicerad i tidskriften Chest journal har forskarna sammanställt data från observationsstudier mellan 1975 och 2014 där man har tittat på användningstekniken av inhalatorer. I studierna ingick data från patienter med astma, kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) samt ospecificerad luftvägssjukdom som behandlats med sprayinhalator torrpulversinhalator.

Resultaten från de totalt 144 studierna och drygt 54 000 försökspersonerna visar att drygt en tredjedel av försökspersonerna hade en dålig teknik. De vanligaste felen var hastighet eller djup av inandningen, ofullständig utandning innan inhalering samt bristande koordination av alla stegen. Det rapporterar Läkemedelsvärlden.

Forskarna drar slutsatsen att det finns ett stor behov av nya metoder för utbildning och läkemedelstillförsel för lungsjukdom.

Annons
Annons

Läs även: Så här använder du din inhalator rätt - en manual för dig som använder inhalator.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons