Lungtransplanterade drabbas hårt av vanlig förkylning – även långt senare
Transplantation ses som en sista utväg när inget hjälper vid till exempel KOL eller cystisk fibros. Den stora risken efter en lungtransplantation är att drabbas av förkylning, som kan ge allvarliga effekter fler år efteråt. Det visar ny svensk forskning.
Undrar du också vad som faktiskt står i din journal?
Vi vet, det är inte alltid helt lätt att förstå journaltexter och undersökningssvar. Vi på journalhjälpen hjälper dig genom att översätta och förklara det du vill veta.
– Det verkar som om vanliga förkylningsvirus under första året efter lungtransplantation påverkar risken för att få en kronisk avstötning på lång sikt, säger Jesper Magnusson, specialistläkare i lungmedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Generellt ses transplantation som en sista utväg när inget annat hjälper vid exempelvis KOL eller cystisk fibros. I Sverige genomgår varje år mellan 50 och 60 personer en lungtransplantation.
I sin handling har Jesper Magnusson studerat systematiskt insamlade data och prover från lungtransplanterade, som tidigare var svårt lungsjuka kvinnor och män mellan 18 och 73 år.
Undvik riskfyllda miljöer
Det visade sig att gruppen som drabbades av förkylning under det första året hade en fördubblad risk för kronisk avstötning. Kronisk avstötning innebär att den transplanterade lungan får allt sämre funktion.
För att minska risken för att drabbas menar Jesper Magnusson patienterna i den mån det går ska hålla sig undan riskfyllda miljöer.
– Man ska vara noggrann med handhygienen och man bör nog inte vara deltagare i stora sociala sammanhang direkt efter transplantationen utan vara varsam i kontakterna, säger han.
Ökad risk för bältros för personer med kol och astma
Personer med KOL och astma löper ökad risk att drabbas av både bältros och postherpetisk neuralgi (långvarig smärta), särskilt de som står på kortisonbehandling.
- Sahlgrenska akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//sena-effekter-av-forkylningar-hos-lungtransplanterade.cid1552732
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu