Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Internationellt projekt i kampen mot RS-virus

Totalt kommer 29 miljoner euro gå till det forskningsprojekt som ska ta fram nya riktlinjer för behandling, men även nya läkemedel och framtagandet av vaccin mot RS-virus.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-16
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

RS-viruset, respiratoriskt syncytial virus (RSV), drabbar årligen över 30 miljoner barn världen över. Hos friska vuxna och större barn märks det bara som en förkylning men hos spädbarn kan luftvägarna drabbas så att de kan få svårt att syresätta sig, och de kan behöva sjukhusvård. Även äldre personer och infektionskänsliga individer som till exempel cancerpatienter och lungsjuka, kan drabbas hårt. Idag finns inget vaccin mor RSV och behandlingen utgör endast symtomlindrande.

– Det är en bra tidpunkt nu att trappa upp försöken att stoppa RSV hos barn och äldre. Över 65 vaccinkandidater är just nu under utveckling, och det är sannolikt att vi har ett vaccin inom fem till sju år, säger professor Harish Nair vid universitetet i Edinburgh, som är den som ska leda hela projektet.

Projektet involverar forskare från 18 universitet samt folkhälsoinstitut och läkemedelsbolag. Förutom vaccin är förhoppningen att utvecklas nya behandlande läkemedel, sätta upp evidensbaserade riktlinjer för behandling och prevention och hitta biologiska markörer som kan förknippas med allvarlig RS-infektion.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons