Nya riktlinjer för behandling av lunginflammation

Nu kommer det nationella riktlinjer för hur sjukhusförvärvad lunginflammation ska behandlas hos barn, vuxna och patienter med nedsatt immunförsvar. Det skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

erika-sjoo
Publicerad den: 2016-02-26
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

För första gången kommer det nu nationella riktlinjer för hur sjukhusförvärvad lunginflammation, så kallad penumoni, ska behandlas hos patienter med nedsatt immunförsvar. Sjukhusförvärvad lunginflammation är en pneumoni som kan debutera 48 timmar efter att en patient lagts in på sjukhus.

- Behandlingen av sjukhusförvärvad lunginflammation styrs av hur länge patienten legat på sjukhus före insjuknandet, eventuell respiratorbehandling, eventuella riskfaktorer för resistenta bakterier, sjukdomens svårighetsgrad och om patienten har nedsatt immunförsvar eller inte", säger Kerstin Claesson, tillförordnad enhetschef vid avdelningen för Medicinsk Information på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

I de nya behandlingsrekommendationerna finns även punkter som berör bland annat antibiotikaanvändning där åtta dagars behandling anses vara tillräckligt.

Annons
Annons

Titta på de nya riktlinjerna för sjukhusförvärvad lunginflammation här

Läs mer om lunginflammation orsakad av mycoplasmabakterien här 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons