FHM: Riskgrupper bör vaccinera sig mot pneumokocksjukdom

Lunginflammation, hjärnhinneinflammation och blodförgiftning är några av de allvarliga infektionerna som pneumokockbakterier kan orsaka. Nu menar Folkhälsomyndigheten att det är hög tid för riskgrupper att vaccinera sig. Vissa personer som tidigare vaccinerat sig kan dessutom behöva en påfyllnadsdos. 


Publicerad den: 2020-11-04
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Är du 65 år och äldre, har nedsatt immunförsvar eller en kroniska sjukdom? Då kan du ha en ökad risk  för allvarlig infektion orsakad av pneumokockbakterier. Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför att riskgrupper bör vaccinerar sig mot pneumokocker nu, vilket är möjligt att göra samtidigt som man vaccinerar sig mot säsongsinfluensan. 

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Ungefär samma riskgrupper som vid influensa

Många av riskgrupperna för pneumokocksjukdom är dessutom desamma som riskgrupperna för säsongsinfluensan. Vaccinationerna mot säsongsinfluensa startade i hela landet den 3 november. Influensavaccination är i år gratis för riskgrupper i hela landet, men för pneumokockvaccin kan kostnaden skilja sig mellan regionerna.  

För många räcker det med att vaccinera sig en gång mot pneumokocker, men för personer med särskilt hög risk för svår sjukdom kan det behövas en påfyllnadsdos om det gått fem år eller mer sedan den senaste dosen. 

Här kan du läsa vilka som tillhör riskgruppen för pneumokocksjukdom.

 


 

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/november/viktigt-att-riskgrupper-vaccinerar-sig-mot-pneumokocker/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu