Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | KOL

Var femte svensk har rökt vattenpipa


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-11-24

Annons

22 procent av den vuxna befolkningen i Sverige har någon gång provat att röka vattenpipa. Det visar den första nationella undersökningen bland vuxna om användning av vattenpipa. En undersökning genomförd av Statens Folkhälsoinstitut.

Den nationella folkhälsoenkäten 2011 har vuxnas bruk (16-84 år) av vattenpipa undersökts för första gången. Statistiken visar att det är vanligare att ha rökt vattenpipa i de yngre åldersgrupperna än i de äldre. I åldersgruppen 16-29 år uppger 53 procent att de rökt vattenpipa någon gång i livet varav 47 procent har rökt det senaste året.

Annons
Annons

– Det behövs ökad kunskap om rökning av vattenpipa och dess hälsoeffekter. Trots att vattenpipsrök innehåller många skadliga ämnen och partiklar upplever många, särskilt i yngre åldersgrupper, den här formen av rökning som mindre farlig än att röka cigaretter, säger Anna-Lena Persson, utredare.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.