Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | KOL

Spirometri osäkert för att upptäcka KOL

En ny studie visar att flera patienter hade KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, trots att en spirometriundersökning visade på en normal lungfunktion.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-16

Annons

Vid diagnostisering av KOL mäts patientens lungkapacitet med hjälp av en så kallad spirometer. Enligt en ny studie i New England Journal of Medicine hade mer än hälften av rökarna ett normalt spirometrivärde, trots att många av dem hade symtom som pekade på KOL.

– Den kliniska bilden är viktigast, exempelvis om patienten hostar eller får andnöd vid ansträngning. En rökare med slemhosta har en dubblerad risk för att utveckla KOL senare i livet, säger Kjell Larsson som är professor i lungmedicin vid Karolinska institutet, till Dagens Medicin.

Därför ifrågasätts nu spirometri som ensam metod för att utreda KOL. Kjell Larsson menar att den snarare ska fungera som ett verktyg och en del av utredningen.

Annons
Annons

– Jag tror att många läkare ställer diagnosen enbart utifrån vad spirometrin visar och det är helt fel, säger Kjell Larsson som är professor i lungmedicin vid Karolinska institutet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.