Så kan lungsjukdomen KOL upptäckas i ett tidigt skede

Med en helt ny metod, framtagen av svenska forskare, ska den svåra lungsjukdomen KOL upptäckas i ett tidigare sjukdomsstadium.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-11-12
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Idag lider runt en halv miljon människor i Sverige av KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, som främst orsakas av rökning. Då det saknas botande behandling är det viktigt att upptäcka sjukdomen tidigt. På så sätt är det möjligt att bromsa upp förloppet.

Med dagens metoder är det dock svårt att ställa diagnos innan sjukdomen har blivit allvarlig. Men den nya tekniken kan vara lösningen. Det rapporterar SVT Nyheter Skåne.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Unik information om hur lungan mår

Tekniken går ut på att räkna nanopartiklar i utandningsluften, för att se hur många som fastnar och inte fastnar i lungorna. På så vis är det möjligt att se om en person är frisk eller inte.

– Det vi gör är nytt. Det finns tidigare besläktade tekniker, men de har haft nackdelar som gjort dem svåra att tillämpa praktiskt, säger Jonas Jakobsson på Lunds tekniska högskola som disputerat i ämnet, till SVT.

Deras inandningstest tar cirka 15 minuter att genomföra och förhoppningen är att det på sikt ska kunna användas i vården för att upptäcka olika lungsjukdomar.

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

  Källor

 • SVT Nyheter Skåne - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/sa-ska-en-ny-metod-fran-lund-bromsa-kol

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-11-12 21:58 (3 år sen)

  Hej, för ungefär 8 år sedan fick jag efter ett besök på SÖS beskedet att mina lungor var sjuka av emfysem. Jag led av ångest trodde det var hjärtat.
  Vilket det inte var. När jag hade testats och fick beskedet, visades bekymrade miner av läkarna. Det som nu mina tankar funderar på, är vilken min bokstavsbeckning mina lungor har. Min far led av detta även andra på den sidan har detta.
  En kusin dog för 2 år sedan hon var mycket sjuk. Hennes syster har också detta, fast hon har två lika bokstäver vilket inte utvecklas på samma otäcka sätt.
  Nu undrar jag vad jag har. Vore tacksam för råd och info om detta.

 • Avatar Tidigare användare 2018-11-12 16:58 (3 år sen)

  Kan man få testa det här? Har fått diagnosen KOL
  Mvh Helen