Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nytt KOL-test ska rädda liv

Identifieras lungsjukdomen KOL i ett tidigt skede skulle antalet som diagnostiseras öka med över 50 procent men dödligheten skulle minska. Genom ett extra utandningstest är detta möjligt.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-06
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Den dödliga sjukdomen KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, är relativt vanligt och orsakas huvudsakligen av tobaksrökning. Sjukdomen leder till svår invaliditet och risken för tidig död ökar kraftigt. Det rapporterar Dagens nyheter.

– Därför är det väldigt viktigt att upptäcka KOL tidigt. Det gör man med ett lungfunktionstest, spirometri, där patienterna får andas i en särskild apparat. I studien har vi gjort spirometri på två sätt, och upptäckt fler individer med KOL på ett tidigt stadium än om vi bara använt den ena metoden, säger Kjell Torén, professor i arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet.

Kompletterande test

Det standardiserade lungfunktionstestet innebär att patienten andas ut så snabbt som möjligt i en speciell apparat. Ett kompletterande test skulle vara att ands ut så länge som möjligt. Kombineras dessa metoder skulle antalet KOL-diagnoser öka, menar Kjell Torén

Annons
Annons

– Det låter enkelt och det är enkelt. Och billigt. Det är väldigt konstigt att Socialstyrelsen inte har tagit med detta i sina riktlinjer, utan snarare sagt tvärtom: att man inte ska göra detta andra test. Visst, det kan vara några som upptäcks ”i onödan”, men det man ändå gör är att man ser till att patienterna slutar röka, och om de har ett jobb med dålig arbetsmiljö försöker man åtgärda den, säger han och fortsätter:

– Spirometri borde göras i mycket högre utsträckning än i dag. Jag anser att man borde göra det som en hälsokontroll på alla, till exempel i företagshälsovården, eller på alla rökare.

Studien publicerades nyligen i tidskriften International Journal of COPD.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2016-05-6 14:15 (7 år sen)

    Bra om det upptäcks tidigare naturligtvis. Jag har sedan 5 år dokumenterat KOL 2, efter 55 års rökning. Hade omfattande slemproblem, men de senaste 2 åren har jag rökt endast elektronisk och tar en kapsel anti inflammatoriskt Blåbärsextrakt med flera samverkande komponenter i, Klarin Perfekt.
    Är 75 år nu, hostar bara en-två gånger om dagen och inte alltid med slem heller.
    Så min KOL 2, har inte utvecklats till det sämre, tvärtom faktiskt även enligt prover.
    Med detta vill jag visa att KOL visst kan stabiliseras, och även gå tillbaka, det gäller för mig i alla fall. Till detta har min syn förbättrats avsevärt.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons