Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fyra av tio med KOL vet inte om de har rätt behandling

Fyra av tio KOL-patienter vet inte om de har rätt behandling och hälften av dem tycker att vården brister i uppföljningen. Det visar en ny undersökning som Riksförbundet HjärtLung och Astma Allergiförbundet gjort.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-11-16
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

I Sverige beräknas mellan 500 000-700 000 människor ha kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. Endast en av fem vet om att de bär på sjukdomen.

KOL kan behandlas och därför är det av stor vikt att sjukdomen upptäcks tidigt.

Därför är det viktigt att både den enskilde och vården är uppmärksam på symtom som andnöd, hosta, trötthet, svåra luftvägsinfektioner.

Annons
Annons

Världskoldagen 2016

Inför Världskoldagen som är idag har Riskförbundet HjärtLung skickat ut en enkät till sina medlemmar. Undersökningen visat att behovet och efterfrågan av en strukturerad KOL-vård är stort hos patientgruppen.

Resultat från studien visar följande:

 • En femtedel av medlemmarna med KOL är missnöjda med den behandling de får idag.
 • Fyra av tio uppger att de inte vet om den behandling de har är den bästa just för dem.
 • Fyra av tio anser att det inte finns något bra system i primärvården som kan fånga upp de som är i riskzonen för att utveckla KOL, samt tycker att vården är dålig på att ta kontakt för att följa upp hur behandlingen fungerar.
 • KOL upplevs som en väldigt begränsande sjukdom i vardagen. Vi kan se att redan vid lindrig KOL upplever hälften att det känns jobbigt att inte kunna ägna sig åt fysiskt ansträngande aktiviteter i den utsträckning man vill. Vid svår KOL är den siffran nio av tio.
 • Sex av tio uppger att de är oroliga för hur KOL-sjukdomen kommer att utvecklas i framtiden. Kvinnor är i större utsträckning mer oroliga än män.

Har du KOL? I så fall hur upplever du den vård du fått? Kommentera direkt under nyheten.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-02-24 21:46 (4 år sen)

  Sökte läkare och blev inte tagen på allvar. Var sjuk oktober november. Sökte VC igen men fick inte hjälp. De sa att jag använt nässpray för länge. !! Ringde min magdoktor i annan stad. Fick en drop in röntgen. Hade KOL. Fick medicin som inte hjälpte mer än 4 dagar. Kontakt VC igen . Nu är det januari månad. Ont i halsen och känner mig slut men måste jobba för läkaren sjukskriver inte. VC skriver iallafall ut en annan medicin. Den hjälper lite men inte helt. Ska ringa igen .Nu är det februari.
  Ibland känns det som helt omöjligt att få hjälp. Jag tränar massor gym dans power gympa men har tagit en liten paus . Tänker att om jag fått hjälp i nov så hade det varit bättre kanske. Skam den som ger sig. Slutade röka för tre år sedan så det känns lite surt att få detta nu.

 • Avatar Tidigare användare 2019-02-6 17:02 (4 år sen)

  Hej jag känner och undrar över stödgrupper eller helst samtals grupper man kan delta i när det gäller kol !!! Nån som vet nått ? behovet finns ju !

 • Avatar Tidigare användare 2018-05-8 16:14 (5 år sen)

  Hej jag unrar om man kan behandla kol med cbd olja ?? mvh Jan.....

 • Avatar Tidigare användare 2017-02-1 12:46 (6 år sen)

  Har fått uppfattning om att det är många gånger lätt och bekvämt för läkare/sköterskor att dra till med KOL! Fick mina andningsproblem för ca 5 månader sedan hastigt. Har aldrig haft problem med hosta eller andning förut. Astma finns i släkten och jag har även pollenallergi. Har fått inhalator som inte hjälper. Jag har även PSOA, Fibromyalgi m.m. så jag skall röra på mig måttligt, men klarar inte det!

 • Avatar Tidigare användare 2016-11-16 19:17 (6 år sen)

  Jag hade behanling av Kol, flyttade till Spanien för att andas bättre, Nu har jag blivit undersökt av specialist här och kommit fram till att jag inte har Kol utan haft astma 60 ar och har nedsatt lungfunktion. Jag är nöjd eftersom jag aldrig rökt. Jag har nu perfekt medicinering och har aldrig andnöd. Enda problem nu är att jag blev en soffpotatis och tyckte synd om mig själv och nu har jag ingen ork att promenera t.ex.

 • Avatar Tidigare användare 2016-11-16 18:45 (6 år sen)

  Känns som kunskapen om kol är dålighos vårdpersonal,,,känner mig lite orolig inför framtiden har inte mycke ork o gått upp i vikt pga att det är kämpigt med gympa o promenader pga andningen,har även fått mera ångest pga andningsbesvären känner mig låg

 • Avatar Tidigare användare 2016-11-16 18:13 (6 år sen)

  Känns som kunskapen om kol är dålighos vårdpersonal,,,känner mig lite orolig inför framtiden har inte mycke ork o gått upp i vikt pga att det är kämpigt med gympa o promenader pga andningen,har även fått mera ångest pga andningsbesvären känner mig låg

 • Avatar Tidigare användare 2016-11-16 17:42 (6 år sen)

  Har sedan 1980-talet konstaterats ha kol. Har arbetat på ett järnverk och vid årlig företagshälsokontroll har konstaterats försämrad lungfunktion (ca. 80%). Slutade röka 1976. Vid lungröntgen har framkommit att jag har kol. Av AMF-försäkringsbolag klassad som arbetsskada. Dock inte godkänd av Försäkringskassan. Får inte någon medicinsk behandling för detta. Är diabetiker och hade en hjärtinfarkt för 2,5 år sedan med efterföljande hjärtsvikt. Det får jag medicin mot. Är nu 80 år.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons