Nyhet | KOL

För få KOL-patienter får hjälp att sluta röka

Alla rökare med KOL bör erbjudas hjälp med att sluta röka från landstinget, anser Socialstyrelsen. Men verkligheten är en annan – i Blekinge som ligger sämst till får bara 38 procent av rökarna den här hjälpen.

Publicerad den: 2015-01-30
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

I Sverige har mellan 400 000 och 700 000 personer KOL, en folksjukdom som kostar samhället stora summor. Den enskilt största åtgärden som en rökare som drabbats av KOL kan göra är att fimpa. Att sluta röka minskar försämringen av lungfunktionen markant. Enligt Socialstyrelsen erbjuder de flesta primärvårdsenheterna någon form av hjälp till rökstopp, oftast i form av samtalsrådgivning. Men skillnaderna är stora mellan landstingen.

– I Sörmland, Uppsala och Värmland erbjuder alla svarande primärvårdsenheter hjälp till rökstopp, medan bara omkring hälften gör det i flera andra landsting. Lägst ligger Blekinge med 38 procent. Socialstyrelsen anser att samtliga rökande personer med KOL bör erbjudas stöd. Det poängteras också i riktlinjerna som nyligen publicerades, säger Socialstyrelsens utredare Alexander Svanhagen i ett pressmeddelande.

Myndighetens utredning visar överlag på positiva resultat, men flera förbättringsområden för att minska patienternas lidande har ändå pekats ut. Bland annat önskas bättre utbildning i egenvård för patienterna, bättre samverkan inom vården samt att fler patienter ska få en lungfunktionsmätning, en så kallad spirometri.

Annons
Annons

Har du KOL? Har du fått hjälp från sjukvården och i så fall hur? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons