Nyhet | KOL

Allt fler dör i KOL

Annons

Lungsjukdomen KOL är idag den fjärde vanligaste dödsorsaken bland vuxna i Sverige och allt fler drabbas

– Det är en epidemi, säger Tomas Sandström, professor vid lung- och allergikliniken i Umeå.

Annons
Annons

Idag uppskattas drygt en halv miljon svenskar lida av KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, och årligen dör 2 500 av sjukdomen. Av dem som drabbas av KOL är cirka 90 procent rökare och sjukdomen kostar samhället hela nio miljarder varje år. Än så länge finns det inget botemedel men om den upptäcks kan symptomen lindras med mediciner. Ett stort problem dock är att många personer aldrig får rätt diagnos.

– Studier från Norrland och Mellansverige visar att bara ungefär hälften av alla KOL-fall har upptäckts. De som upptäcks kommer in sent till vården och då är symptomen svåra. Vi skulle spara mycket om vi kunde hjälpa dessa människor i tid, säger Thomas Sandström, professor vid lung- och allergikliniken på Norrlands universitetssjukhus.

När KOL upptäcks görs en så kallad spirometritest som mäter lungornas funktion. Och Tomas Sandström vill att detta ska genomföras obligatoriskt som en del av hälsokontrollerna för alla 40-60-åringar.

Annons
Annons

– Utrustningen finns ute på vårdcentralerna men personalen är så pressad att de inte hinner använda den. Om man införde spirometri som en naturlig del av hälsokontrollerna tror jag att det skulle bli lättare att ta sig tid att använda den.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons