Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | KOL |

”Kol måste få en högre prioritet”

Allt fler drabbas av den kroniska lungsjukdomen kol. I dag har cirka 500 000 svenskar sjukdomen, men bara 20 procent får en diagnos. ”En effektiv behandling i ett tidigt skede är a och o”, säger specialistläkaren Peter Odebäck som föreläste om våra vanligaste folksjukdomar under ett seminarium i Visby.


Publicerad den: 2015-07-03
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

”Kol måste få en högre prioritet”
Annons

Närmare 700 000 svenskar har någon av diagnoserna KOL, hjärtsvikt eller förmaksflimmer. Men en majoritet av patienterna vet inte om sin sjukdom eftersom de får diagnosen i ett sent skede av sjukdomsförloppet. Peter Odebäck är specialistläkare i allmänmedicin, och han påpekar att KOL måste få en högre prioritet inom dagens sjukvård.

– Om bara några år kommer kol vara världens tredje vanligaste dödsorsak. Tittar vi på Sverige är vi redan där, säger han.

Uppemot en halv miljon svenskar lider av kronisk obstruktiv lungsjukdom, kol. Vid sjukdomen sker en bestående inflammation i lungträdet, både i de större luftvägarna och i de mindre luftrören (bronkiolerna).

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Av de 500 000 personer som lider av kol får i genomsnitt bara 20 procent en diagnos.

– I dag vet vi att var tredje patient med en kol-diagnos aldrig har gjort en spirometri. Enligt kvalitetsbokslutet för Stockholm län 2013 fick endast två procent av alla listade patienter genomföra en spirometri – den siffran behöver fyrdubblas om vi ska kunna hitta fler kol-drabbade i god tid.

Screening för kol

Det är otroligt viktigt att kol-patienter får effektiv behandling i ett tidigt skede, påpekar Peter Odebäck.

Annons
Annons

– Det kan hejda sjukdomsförloppet och utgöra skillnaden mellan ett aktiv pensionärsliv och ett liv med kronisk andningssvikt och syrgasbehandling.

Kol är en sjukdom som ökar drastiskt bland svenskarna, och risken stiger med åldern. Varje år dör närmare 3 000 personer till följd av sjukdomen, enligt siffror från Hjärt-lungfonden. Troligtvis dör fler svenskar än så eftersom det råder en stor underdiagnostisering.

– Underdiagnostiken bottnar i kombination av att personen bär på skamkänslor och därför inte söker vård, samt att primärvården har svårt att hitta dessa patienter. Nu finns dock ett förslag om att införa screening för kol med hjälp av en enkel mätare – därmed kan vi enklare identifiera vilka patienter som behöver en komplett spirometri.

Seminariet arrangerades av Riksförbundet HjärtLung. 

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-02-28 13:22 (5 år sen)

  Jag fick utlåtandet om att jag hade KOL redan för tjugo år sedan, men inget tal om att den skulle behandlas. Nu är jag väldigt känslig vid influensatider då jag får en hemsk bronkit - Vad kan man kräva för behandling?

 • Avatar Tidigare användare 2018-02-28 13:12 (5 år sen)

  Jag fick utlåtandet om att jag hade KOL redan för tjugo år sedan, men inget tal om att den skulle behandlas. Nu är jag väldigt känslig vid influensatider då jag får en hemsk bronkit - Vad kan man kräva för behandling?

 • Avatar Tidigare användare 2017-12-30 18:00 (5 år sen)

  Det står att det är viktigt att kol upptäcks i ett tidigt skede för rätt behandling. Men inget om vad rätt behandling i ett tidigt skede är. Jag själv blev för 4 år sedan efter spirometri meddelad att jag hade början till kol. Två år efter mitt första besök fick jag kallelse igen och gjorde spirometri med samma resultat. Har aldrig fått någon behandling. Nu har jag fått svårt att dra djupa andetag. Har min kol förvärrats? Och varför får jag ingen behandling?

  Hälsningar


Annons