Fakta | Astma

Hur kan astmaanfall undvikas?

Något av det viktigaste patienten kan göra för att minska sina besvär och förhindra astmaanfall är att använda astmaläkemedel enligt läkarens rekommendationer. Dessutom finns det flera saker som patienten själv kan göra.

Uppdaterad den: 2013-02-21
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

De flesta personer med astma upptäcker efterhand att det finns vissa saker som ofta utlöser besvären (se orsaker till astma). Detta kan vara allt från pollen och djurhår till förkylning och vissa läkemedel. De ämnen som utlöser astma kallas för triggerfaktorer. De flesta med astma upplever betydligt mindre besvär och kan också använda mindre astmaläkemedel om de följer vissa förhållningsregler.

Rökning

Många med astma reagerar på cigarettrök. Varken den som har astma eller personer som lever tillsammans med någon med astma bör röka. Detta gäller i hemmet, i bilen, på jobbet och alla andra platser där personer med astma vistas.

Infektioner

Särskilt hos barn är det vanligt att astma utlöses av infektioner, till exempel förkylning och influensa. Dessa sjukdomar är mycket smittsamma och viktiga åtgärder för att undvika dem är att tvätta händerna regelbundet med tvål och vatten samt hålla sig borta från personer som är smittade.

Annons
Annons

Husdammskvalster

Husdammskvalster lever huvudsakligen i sängkläder och heltäckningsmattor. Mängden husdammskvalster kan minskas betydligt genom täta tvättar av sängkläderna, luftning av madrasserna, god ventilation och dammsugning. Personer med astma bör inte ha täcken och kuddar som är stoppade med dun och de bör begränsa användningen av mattor. Kläder förvaras med fördel i stängda skåp för att undvika damm. Vissa dockor och mjukdjur av tyg kan innehålla stora mängder husdammskvalster och sådana leksaker bör vara tvättbara om barnet har astma.

Pollen

Pollen är ämnen som frigörs från träd och plantor, främst på våren och försommaren. Vanligen finns det mest pollen i luften under varma, torra dagar och mer tidigt på morgonen än senare på dagen. För det flesta är det omöjligt att helt undvika pollen. Men genom att följa pollenprognoserna i tidningen och på TV och genom att hålla sig inomhus med stängda fönster under de värsta timmarna på dagen går det ändå att minska mängden pollen personen med astma utsätter sig för.

Husdjur

Om någon i familjen har astma är det helt klart bäst att inte ha husdjur. Om detta inte går att undvika bör det sättas tydliga gränser för var djuret får och inte får vara. Det bör åtminstone inte få komma in i sovrum och vardagsrum. Det är extra viktigt att undvika mattor och det är mycket viktigt att regelbundet tvätta husdjuret. Barn med astma är ofta benägna att få andra typer av allergiska sjukdomar, exempelvis eksem. Risken för detta ökar kraftigt om de har mycket kontakt med djur.

Annons
Annons

Personer med astma som ska besöka personer med djur måste vara extra noga med sina astmaläkemedel och vara förberedda på ett anfall. Det hjälper att undvika närkontakt med djuret.

Irritanter

Sprejer, parfymer, målarfärg, rengöringssprejer, avgaser, rök, damm och industrigaser kan alla verka irriterande på lungorna och försämra eller utlösa astma. Genom att vara uppmärksamma på dessa faktorer och hålla sig borta från dem så mycket som möjligt kan många personer med astma minska sina besvär.

Hur kan ansträngningsutlösta astmaanfall undvikas?

Vissa personer med astma upplever besvär främst under och efter fysisk aktivitet och idrott. De flesta kan emellertid utöva aktiviteter på samma sätt som personer utan astma genom att följa vissa enkla förhållningsregler. Dessa handlar bland annat om att lägga extra stor vikt vid uppvärmningen och att ibland använda vissa astmaläkemedel före träningen om patienten med läkaren har kommit överens om detta. Om personen med astma ska vistas i kall och torr luft kan det vara en bra idé att använda värmemask eller halsduk. Fysisk aktivitet är viktig vid astma och bortsett från när de har anfall behöver personer med astma inte begränsa sin träning.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons