Fakta | Astma

Frågor och svar om astma och allergi 2008

Netdoktors redaktion har sammanställt vanliga frågor och svar om astma och allergi. Här finner du kanske svar på någon fråga du själv har.

Uppdaterad den: 2008-10-21

Annons

Graviditet och allergimedicin

Jag planerar att bli gravid. Samtidigt äter jag dagligen, året runt, Aerius mot nässelfeber. Tar Seretid mot astma och använder Bricanyl vid behov. Kan jag ta dessa mediciner eller måste jag byta? Finns det likvärdiga alternativ? Jag är 34 år, 1,56 lång och väger 65.

Svar
Det finns säkra läkemedel att ta vid graviditet. Det är läkemedel som använts så pass länge och mycket att man kan säga att någon fosterpåverkan inte har kunnat påvisas. Som Du förstår kan relativt nya läkemedel inte garanteras som säkra och av ovanstående preparat gäller detta Aerius och Seretide. Bricanyl är däremot konstaterat helt riskfritt. I stället för Aerius kan Du använda Polaramin eller Tavegyl, som man dock tyvärr kan bli trött av (prova först på kvällen och vid ledighet). Av icke tröttande antihistaminpreparat anses Loratadin och Cetirizin säkrast och dessa finns att köpa receptfritt. I stället för Seretide kan man använda Pulmicort tillsammans med Bricanyl.

Vänliga hälsningar

Annons
Annons

Sonja Werner, överläkare, allergolog

Kan atopiskt eksem bli bättre om man helt undviker livsmedel som man är allergisk mot?

Var allergisk mot mjölkprotein som barn, vilket växte bort. Vid blodprov framgick för ca ett år sedan att jag fortfarande är "minimalt" allergisk (är 22 år gammal). Läkaren rekommenderade att jag fortsatte äta mjölkprodukter, för att jag annars riskerar att bli ännu mer allergisk. Jag bestämde mig till en början för att utesluta livsmedel som jag reagerar en aning på (t ex lagrad ost, keso). Då jag mer och mer vant mig vid att äta mjölkfri kost funderar jag nu på att helt utesluta mjölkprodukter. Kan atopiskt eksem bli bättre om man helt undviker livsmedel som man är allergisk mot?

Svar
I blodprov kan en positiv reaktion på komjölksprotein hänga med i många år. Tål man att dricka mjölk eller äta mjölkprodukter så har detta ingen som helst betydelse utan man skall fortsätta att äta komjölk. Om man ändå vill utesluta mjölk så skall man tänka på att få i sig tillräckligt med kalk och vitaminer. Ett atopiskt eksem kan förbättras även om det är osannolikt. Det är bara att prova under en kortare period och då vara noga så att man verkligen undviker all komjölk.

Annons
Annons

Med vänlig hälsning

Anders Berg, överläkare, allergolog

Finns några hundraser som är mindre allergiframkallande?

Jag är en 14-årig tjej. Jag är 173 cm lång. Ja, jag undrar om det finns några hundraser som är mildare mot allergi. Alltså man har ju hört att pudel är en allergihund. Då menar jag att de som är allergiska kanske inte reagerar. Jag är ju hundälskare och vill jättegärna ha en hund. Jag har en katt som har två kattungar och det går inte riktigt. Vi ska nu sälja dem eftersom min hals har börjat klia och näsan rinner och ögona är illröda. Jag kan inte stå ut utan något pälsdjur. Snälla hjälp mig.

Svar
Tyvärr måste jag ge dig ett tråkigt svar. Det finns inga hundraser som är så lite allergistimulerande att det går att rekommendera en pälsdjursallergiker att ha dem i sin bostad. Det brukar då och då komma nyheter i pressen om att den eller den hundrasen inte är allergiframkallande men det har hittills inte visat sig hålla, tyvärr...

Med vänlig hälsning

Gunnar Bylin, överläkare/allergispecialist

Vad kan obehandlad astma leda till?

Om man har astma och inte tar någon medicin mot det, vad kan det resultera i, värre astma eller kan man råka ut för andra komplikationer?

Svar
En obehandlad astma kan leda till att astmabesvären blir värre, och knappast till andra komplikationer eller följdsjukdomar. Men när det är sagt är det nödvändigt att påpeka att om astman är av en viss svårighetsgrad och inte börjar behandlas i tid med inflammationsdämpande medicin (vanligtvis inandat kortison) så kan bestående skador uppkomma i lungan. Det kan t.ex medföra att vävnaden i luftrören påverkas och blir stel. Det kan i sin tur leda till att lungfunktionen nedsätts på ett sätt som inte ens senare insatt, intensiv astmamedicinering kan påverka.

Med vänlig hälsning

Gunnar Bylin, överläkare/allergispecialist

Jag har blivit allergisk och är nu orolig för vad jag kan äta

Jag har aldrig tidigare i livet varit allergisk mot något (som jag vet) men efter en typisk allergisk reaktion med utslag, klåda i halsen o svullna ögonlock fick jag ta ett blodprov som visade att jag är allergisk mot pinjefrön samt mot någon/några av följande jordnöt, hasselnöt, mandel, paranöt, kokosnöt. Jag är en 45-årig normalviktig kvinna o jag blev riktigt orolig av beskedet o funderar nu både på hur ev reaktioner kan te sig om jag äter något jag inte tål o hur jag ska övervinna min nya rädsla o t ex våga ge mig iväg på utländska semesterresor då det ju är mycket svårare att vara säker på vad man får i sig. Hur ter sig normalt allergi utlöst i vuxen ålder? Hur noggrann måste jag vara med min kost? Ska jag kräva nya exakta tester av min husläkare? Kontakt med dietist?

Svar
Det vanliga är att allergi debuterar tidigt i livet, men det är inte helt ovanligt att t.ex födoämnesallergi mot nötter kan komma i din ålder. Om jag uppfattar dig rätt så är det två frågor du önskar svar på: 1) är den hittills gjorda utredningen tillräcklig och 2) vilka symtom kan uppkomma i framtiden om du råkar äta något du är allergisk mot. Jag tycker att den utredning som din läkare gjorde är ett steg i rätt riktning men inte tillräcklig.

Det framgår inte av din beskrivning om du innan du fick den allergiska reaktionen verkligen hade förtärt någon nöt eller någon mat som innehöll pinjekärnor (t.ex pesto). Provet visade visserligen att du hade allergiantikroppar, men sådana kan man ibland ha i låg halt utan att de ger symtom. Det krävs både att du ätit ett misstänkt födoämne innan besvären kom och påvisande av allergiantikroppar mot det ämnet för att kunna säga att du har en säker födoämnesallergi. Så jag tycker att du bör kontakta din läkare igen och gå igenom vad du hade ätit innan den aktuella episoden och sätta det i relation till provsvaren. Med stöd av den genomgången borde det också vara möjligt att göra separata tester för de ämnen som kvarstår som misstänkta av de som förekom i grupptestet (jordnöt, hasselnöt osv).

Det är inte tillfredsställande att behöva undvika alla de nötter du räknar upp utan att ett klart orsakssamband är belagt. Det skapar också en onödig osäkerhetskänsla om vad du över huvud törs äta. Därmed kommer vi också in på den andra frågan. Såväl pinjekärneallergi som jordnöt och (träd-) nötallergi kan ge allvarliga symtom med allmänpåverkan så tycker jag det är klart motiverat att komma längre i utredningen. Utredningen kan mycket väl göras på vårdcentral/motsvarande om läkaren är insatt i området. Om så inte skulle vara fallet, eller utredningen blir komplicerad, så är det en allergispecialist som kan hjälpa dig. Allergiläkaren brukar när så krävs samarbeta med dietist i utredningen.

Med vänlig hälsning

Gunnar Bylin, överläkare, allergispecialist

Blir min astma bättre av hyposensibilisering?

Jag är en man på 22 år, 180 cm, 70 kg som sedan drygt tio år tillbaka är pollenallergiker. Jag är allergisk mot gräs och björk, samtidigt som jag är allergisk mot följande födoämnen: Nötter, Äpplen, Päron, Plommon, Körsbär m. fl.

För ett år sedan fick jag astma av min allergi. Astman är egentligen bara märkbar under pollensäsongen, i övrigt är den knappt märkbar. Huruvida födoämnena också är "säsongsberoende" vet jag inte eftersom jag undviker dem året runt. Anledningen till att jag förtydligar detta är för att min läkare frågade mig detta under det senaste besöket, och jag inte kunde svara. Hur som helst, allergin känner jag att den är hanterbar. Efter tio år så vänjer man sig. Däremot känner jag nu att med astman plus födoämnesallergin så räcker det. Jag känner mig begränsad i livet. Därför blev jag av min förra läkare rekommenderad hyposensibilisering. När jag tog upp detta för min nuvarande läkare sa hon att den inte kunde påverka varken astman eller födoämnesallergin, vilket min förra läkare påstådde. Jag känner att astman triggas av allergin.

Så till mina frågor:

  1. Om jag genomför min hyposensibilisering, kommer mina besvär av astman och födoämnena minska?
  2. Hur lyckad är hyposensibilisering i allmänhet?
  3. Min medicinering idag är clarityn, nässpray, ögondroppar, seretide och ventolin. Jag överlever på detta och upplever inga större problem, även fast jag är beroende av regelbunden medicinering. Min läkare frågade mig om jag verkligen tyckte det var nödvändigt med hyposensibilisering. Jag vill, men hon ifrågasatte behovet. Jag förstår att du inte kan svara för mitt fall, men vad är landstingets riktlinjer och vad kostar behandlingen in alles, dvs för staten?

Svar
Du ger en tydlig beskrivning av dina besvär och din situation som bakgrund till frågorna om hyposensbilisering. Jag tror att jag därför vågar ge rätt konkreta svar på dina frågor.

Fråga 1. Om du genomför hyposensibilisering med pollenextrakt så kommer troligen dina astmabesvär under pollentid att reduceras påtagligt. Däremot torde inte din astma påverkas under övrig tid, men då verkar du inte alls ha så mycket besvär. Du kan inte heller räkna med att dina problem med stenfrukter mm minskar av hyposensibiliseringen. Men det händer faktiskt att födoämnesbesvären också reduceras av behandlingen, en bonuseffekt i så fall. Den förbättringen gäller i så fall hela året.

Fråga 2. Hyposensibilisering med pollen ger en förbättring i 80-90% av fallen. Förbättringen varierar från i det närmaste symtomfrihet till viss förbättring med minskade symtom och läkemedelsreduktion. Behandlingen pågår i 3-4 år när pat upplever positiv effekt. Om man har otur och tillhör de 10-20% som inte får effekt så brukar självfallet terapin avslutas,vanligen krävs 2 pollensäsonger för en säker bedömning.

Fråga 3. Bedömningen av indikationen för hyposensibilisering görs individuellt. Som allmän regel gäller att om konventionell behandling inte ger acceptabel effekt på allergibesvären under pollensäsong så är hyposensibilisering ett klart behandlingsalternativ. För unga personer med hösnuva pga pollenallergi som börjar få astma under pollensäsong brukar man vidga indikationen eftersom hyposensibilisering kan minska risken för att astman blir ett bestående inslag under vår och sommar och kanske även andra tider.

Kostnaden för patienten är vårdkostnader upp till högkostnadsskyddet och eventuellt läkemedelskostnad upp till högkostnadsskyddet (varierar mellan olika vårdgivare). Kostnaden för samhället med hyposensibilisering jämfört med konventionell terapi finns inte beräknad för svenska förhållanden. En tysk studie visade att "break-even"-punkten uppnåddes 6-8 år efter avslutad terapi. Efter 10 år var hyposensibilisering ekonomiskt fördelaktig.

Med vänlig hälsning

Gunnar Bylin, överläkare allergolog

Glutenintolerant

Jag är intresserad av vad för näringsmässiga brister man kan få som glutenintolerant? Vad händer om man inte får i sig dessa brister på annat sätt?

Svar
Eftersom all näring sugs upp via tarmluddet, som vid glutenintolerans har försvunnit, blir bristerna inte helt specifika utan berör flera olika näringsämnen. Vilka brister som uppstår är beroende av var tarmluddet är mest skadat. Oftast är skadan störst på övre delen av tunntarmen, varför upptaget av järn och kalcium påverkas till stor del. Man får även brist på kolhydrater, fett och vitaminer. Får man inte i sig dessa näringsämnen kan det på sikt ge viktnedgång och olika bristsymtom/-sjukdomar från olika organ (t ex benskörhet, depression). Så snart en glutenfri diet införts kommer tarmluddet sakta att växa ut och återigen kunna ta upp alla näringsämnen från tarmen.

Med vänliga hälsningar

Helen Rosenlund, dietist

Pollen/Allergichock?

Jag undrar vad symtomerna är på en pollenchock om det finns något sånt? Jag har hört att det är som en förkylning. Jag får nämligen en jobbig förkylning varje maj med högfeber utan att vara feber på termometern. Alltså jag känner som jag har jättehög feber, men det visar sig inte på termometern. Just nu tar jag allergimedicin men den verkar inte hjälpa om jag nu har en pollenchock.

Svar
Nej, pollenchock finns knappast. Uttrycket chock vid allergi skall användas endast vid svåra, livshotande reaktioner, som även kallas anafylaktiska. Chock i medicinskt sammanhang innebär påverkat allmäntillstånd med blodtryckssänkning, eventuellt medvetslöshet.

Däremot stämmer det att pollenallergi kan ge förkylningsliknande symtom. Tillståndet kallas ju även hösnuva. Symtomen är klåda, nysningar, tunn snuva och ofta nästäppa. Även ögonirritation kan ingå med rodnad, klåda och tårflöde. Dessutom trötthet och ibland även just feber (jämför den engelska benämningen hay fever ).

Behandlingen blir förstås allergimediciner, i form av antihistamintabletter, ögondroppar och nässpray – kortisonspray har visat sig ha bäst effekt. Det finns flera receptfria alternativ att välja på och apoteket kan ge råd. Om medicinerna ger otillräcklig effekt bör Du söka läkare. Om det fortsätter att vara besvärligt, trots ändrad medicinering, be om remiss till allergispecialist.

Hälsningar

Sonja Werner överläkare/allergiexpert

Pollenallergi? Kliande ögon...

Jag har under ca 15 år haft kontaktlinser utan några som helst problem. Samma märke och samma styrka under många år också. Nu är det så att jag har börjat bli röd och det kliar vansinnigt i ögonen de senaste veckorna. Först trodde jag att det var linserna, så jag bytte till nya, men problemen kvarstod. Då fick jag för mig att det var min mascara som jag blivit allergisk emot, så den slängde jag och köpte en ny.

Det slog mig aldrig att jag kunde vara allergisk mot våren, pollen och sånt! Kan det vara så att helt plötsligt efter 33 år på denna jord bli allergisk? Jag har inga andra symptom än just kliande ögon som blir röda och irriterade även när jag inte kliar mig, vilket jag försöker undvika. Det känns också som ögonen blir torrare så linserna grumlar sig... (Ja, jag har tvättat mina linser ordentligt, så det beror inte på dem, det vet jag nu) Ska jag uppsöka läkare eller finns det receptfria läkemedel jag kan prova?

Svar
Allergi kan debutera plötsligt i vuxen ålder och dina röda kliande ögon nu under våren KAN alltså bero på nydebuterad trädpollenallergi. I regel brukar man dock även ha lite nässymtom med nysningar och tunn snuva, eventuellt nästäppa. Det finns ett antal receptfria läkemedel att prova, nämligen antihistamintabletter samt ögondroppar t.ex. Lecrolyn och Livostin. Men ögonproblem, särskilt i samband med linser, kan ha många andra orsaker än luftburen allergi varför Du bör söka ögonläkare om symtomen kvarstår, trots att Du provat behandling med allergimediciner.

Med vänliga hälsningar

Sonja Werner, överläkare, allergiexpert

Laktosintolerans?

Jag har en son på 1 år som sedan en tid tillbaka mår väldigt dåligt särskilt på nätterna. Han har enorma gaser i magen och ont i magen. Han skriker helt hysteriskt när det är som värst. Hans mage är alldeles spänd och hård. Nätterna är värst men även dagtid uppstår detta problem. Han är konstant lös i magen. Har frågat på bvc om det kan vara laktosintolerans men de säger att de inte "tror" det. Har fått droppar av bvc för att ta hål på luftbubblorna. Har nu självmant slutat att ge min son mjölkprodukter och andra produkter som innehåller laktos. Tycker att han är bättre. Har har sedan jag slutade sovit bra på nätterna, bara vaknat då o då. Har uteslutit all mjölk utan det i brödet då jag har svårt att hitta mjölkfritt bröd i affärerna.

Kan det vara laktosintolerans? Hur får jag bvc eller barnmottagningen att förstå problemet och finns det något sorts blodprov eller pricktest man kan be dem göra för att kolla om det är lactos han inte tål? Kunde bara amma min pojk i 2 månader då han skrek konstant i timmar efter att han ätit. Han spydde kaskader varje gång jag ammat honom. Började ge honom ersättning som var baserad på majs. Han hade då inte så ont i magen. Men eftersom han blev äldre så blev han inte mätt på låglaktosmajsvällingen, måste nu ge honom mild fullkorns välling för at han ska bli mätt. Men problemet är att han får så ont i magen varje gång han ätit välling. vad ska jag ge honom istället?

Svar
Din pojkes problem från magen började tidigt och var väl från början spädbarnskolik. Det låter på ditt brev som om det bara fortsatt efter att du slutade amma honom. De besvär du beskriver kan mycket väl vara laktosintolerans men i hans ålder är det troligare att han har en komjölksproteinintolerans eller möjligen komjölksallergi. Den vanliga vällingen är ju gjord på komjölk så det är inte konstigt om han mår dåligt på detta. Han bör få prova en diet som är helt komjölksfri i åtminstone några veckor för att se om besvären försvinner. Som ersättning för vällingen kan man då ge sojabaserad välling eller t ex Nutramigen som är finfördelad mjölk som man inte kan reagera på. Det här finns att köpa på Apoteket men om man kan konstatera att han har en överkänslighet kan han få det med rabatt på recept från din barnläkare. Vänd dig till barnmottagningen och be om hjälp med dieten och uppföljningen.

Med vänlig hälsning

Anders Berg, barnläkare och allergolog


Annons
Annons
Annons