Viktig genupptäckt för astmatiker

Tio gånger fler gener än vad man tidigare har känt till är kopplade till allergiska besvär och astma, enligt en ny internationell studie.

Publicerad den: 2015-02-20
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

– I den här studien har man tillämpat en ny metod som inte bara riktat in sig på dna-förändringar utan även tittat på av- och på-knappar på olika gener, det vill säga hur verkar de olika generna i dna:t vara reglerade, säger Lars Rönnblom som är professor i reumatologi i Uppsala och en av forskarna bakom studien, till Dagens Nyheter.

Tack vare studien har man hittat 34 nya gener som kopplas till astma. Sedan tidigare har forskarna bara känt till några enstaka stycken. Lars Rönnblom tror dock att det rör sig om betydligt fler gener.

Han berättar att man upptäckte ett genförändrat mönster som var allra tydligast i blodceller som är kända för att orsaka inflammation hos asmatiker. Dessa celler kallas för eosinofila blodkroppar.

Annons
Annons

– Den slutsatsen man kan dra av det är för det första att man även måste titta på genreglering och till yttermera visso måste man titta på rätt celltyp, säger han till DN.

Upptäckten skulle kunna leda till nya och effektivare astmamediciner som är mer individualiserade.

– Jag är ju jävig men jag tror att företag och grupper som utvecklar astmamedicin kommer att hitta många goda ledtrådar i det här arbetet, säger han till DN.

Annons
Annons

Studien är utförd av forskare från både Sverige, England, Kanada och USA. Den presenteras i tidskriften Nature.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Lollo 2015-03-2 22:03 (5 år sen)

    Forska för att bota istället för att hitta fler mediciner!!ibland känns det som man egentligen inte kan bota något alls utom. 1 antibiotica 2 operation. Och så finns det 7 miljarder symtom lindrande. bara.


Annons
Annons
Annons