Nyhet | Astma

Utandningsprov förbättrar för astmapatienter

Omkring åtta procent av svenskarna beräknas ha astma och majoriteten behandlas inom primärvården. Trots att inflammation i luftvägarna anses vara den underliggande orsaken till astma baseras diagnos och behandling främst på patientens symtom och lungfunktion.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-04-23
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Nu visar en ny doktorsavhandling från Karolinska Institutet att ett enkelt utandningsprov snabbt kan ge svar på om det finns inflammation i luftvägarna.

– Det gör att den antiinflammatoriska behandlingen kan styras bättre så att astman kan hållas under bättre kontroll och risken för försämringsperioder minskar, Jörgen Syk, distriktsläkaren som står bakom doktorsavhandlingen.

Genom att mäta kväveoxidhalten i utandningsluft (uttrycks som FENO = fraction of exhaled nitric oxide)kan man förbättra omhändertagandet av personer med astma. 

Annons
Annons

– Det är första gången en studie görs i primärvården för att utvärdera nyttan av att styra den antiinflammatoriska behandlingen med FENO. Resultaten är lovande och talar för att vi borde använda oss av denna metod i primärvården, säger Jörgen Syk, distriktsläkare på Runby vårdcentral och knuten till Centrum för allmänmedicin.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons