Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svensk uppfinning kan hjälpa astmatiker


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-12-05

Annons

En svensk uppfinning ska hjälpa astmatiker. Genom att sova i en luftrenare får luftvägarna vila under natten, skriver SVT Rapport.

Det är en helt ny behandlingsmetod av svårbehandlad allergisk astma. Patienten får sova under en luftrenare som skapar en absolut allergenfri zon.

Annons
Annons

– Det maskinen gör är att du får andas ren luft på ett effektivt sätt när du sover. På det viset får dina luftvägar vila. När du vaknar på morgonen så har din inflammation minskat och det gör att du mår bättre under dagen, förklarar Magnus Wickman, överläkare och professor i pediatrisk allergologi vid Karolinska Institutet.

Flera läkare var skeptiska till att den nya luftduschapparaten även skulle fungera i sovrumsmiljö eftersom tidigare studier av luftrenare inte visat särskilt goda resultat. Men en ny studie som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Thorax, visar att tre av fyra patienter fick en klinisk relevant förbättring av livskvaliteten efter ett års behandling.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-07-5 13:20 (10 år sen)

    Jag vill prova den aparaten


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons