Studie: Mekanismerna bakom astma hos barn

I en ny studie kartlägger forskarna samspelet mellan arv och miljö vid utvecklingen av astma hos barn.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-04
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Astma är idag den vanligaste kroniska sjukdomen hos barn. Samband mellan exponering för luftföroreningar från vägtrafik och försämrad lungfunktion och astma är välkända, men inte exakt vilka mekanismer som ligger bakom. Genom ett internationellt projekt, som är det första i sitt slag, analyserar forskarna hela arvsmassan för att titta på individers känslighet för luftföroreningar och risken att utveckla astma.

Genetiska variationer i hela arvsmassan har nu studerats hos mer än 3 300 barn och forskarna kan koppla astma till förhöjda halter av luftföroreningar under barndomen, men påverkan sågs bara hos barn som hade ett visst genetiskt arv. Två av dessa gener, ADCY2 och DLG2, har i andra studier kopplats till lungfunktion och lungsjukdomen KOL.

Studien visar bland annat på vikten av att studera arv och miljö tillsammans för att urskilja känsliga grupper samt för att hitta nya måltavlor för läkemedelsutveckling.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Christie 2017-01-4 20:23 (3 år sen)

    Hej!
    Borde vara allergi ! Kontakta vårdcentral för att få antihistamin för Kliandet är jättejobbigt! Finns ju flytande aerius t.ex. som barn kan använda !

    Lycka till !


Annons
Annons
Annons