Rökte mormor? Då har barnbarnet ökad risk för astma

Barn vars mormor rökte under graviditeten har ökad risk att drabbas av astma - trots att barnets mamma varit helt rökfri, det visar forskning från Umeå universitet. Däremot spelar det ingen roll om farmor var rökare.


Publicerad den: 2018-06-11
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Rökte mormor? Då har barnbarnet ökad risk för astma
Annons

– Rökningen orsakar sannolikt förändringar som förs vidare inte bara till nästa utan även till nästnästa generation. Det skulle kunna vara en bidragande förklaring till varför astma i befolkningen inte har minskat i samma takt som rökningen, säger Lennart Bråbäck, barnläkare och docent knuten till Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, i ett pressmeddelande.

Det handlar alltså inte om exponering för rök under graviditeten, utan något som gått i arv i generationer - från mormors graviditet. Barnbarnet hade 20 procent ökad risk att få astma, både före och efter tre års ålder, menar forskarna.

Risken verkar däremot inte öka om farmor rökte under sin graviditet, det kunde forskarna visa i en annan studie. Detta tyder på att astmarisken endast förmedlas via döttrarna och inte sönerna.

Annons
Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Det tror forskarna att det beror på

Vad detta beror på tror forskarna handlar om epigenetik. Epigenetik handlar om miljöfaktorer som får gener att uttryckas annorlunda.

Epigenetiska förändringar är kemiska modifieringar av DNA:t som fungerar som en strömbrytare som slår av eller på våra gener. Det handlar alltså om hur vårt DNA läses av och uttrycks.

Annons
Annons

Under fostertiden är känsligheten ökad, och då bland annat för nikotin, menar forskarna. .

– Vid liknande försök där möss utsattes för partiklar från dieselavgaser kunde man också se en ökad risk för barnbarnen att utveckla astmaliknande tillstånd. Det talar för att det är viktigt att gå vidare med studier även av den yttre miljön, säger professor Bertil Forsberg vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Umeå universitet - http://www.umu.se/om-universitetet/aktuellt/nyheter/nyhetsvisning//rokande-mormor-men-inte-farmor-brokar-risk-for-astma-hos-barnbarn.cid292440

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-06-11 14:07 (3 år sen)

    En kort info om detta bör kanske stå på cig-paketen