Nyhet | Astma

Rengöringsprodukter och väggfärg ökar risken för astma


Jessika Nilsson, NetdoktorPro
Publicerad den: 2010-10-20
Författare: Jessika Nilsson, NetdoktorPro

Annons

Risken för att barn ska utveckla astma och allergier ökar när de utsätts för vissa ämnen som finns i inomhusluften. Ämnena kallas glykoletrar och finns bland annat i vattenbaserad väggfärg och i vanliga rengöringsmedel, rapporterar Sveriges Television på nätet.

Mängden kemikalier i vår närmiljö har ökat de senaste 50 åren. Svenska forskare vid Karlstad universitet har nu studerat hur barns hälsa påverkas av glykoletrar som finns i luften.

Annons
Annons

– Ju mer av den här gruppen kemikalier de har, desto mer sjukdom har barnen. Och dessutom har vi för första gången hittat att det här verkar hänga ihop med om de är överkänsliga mot katt, hund och pollen, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstad Universitet, till Sveriges Television.

I studien har mängden kemikalier i sovrumsluften mätts hos 200 friska barn respektive 200 barn med astma och allergi. Resultaten visar en tydlig koppling mellan hög koncentration av glykoletrar i luften och astma och allergi.

– Produkterna finns i varenda bostad och vi vet att de innehåller de här ämnena. Troligtvis läcker ämnena ut till miljön, och vi tar upp dem på olika sätt. Och förmodligen tar barn och spädbarn upp mer än vuxna, säger Carl-Gustaf Bornehag.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons