Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Astma

Ökad risk för astma om man dricker för mycket läsk


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-02-09

Annons

Australiensiska forskare tror sig ha funnit en koppling mellan att dricka mycket läsk och att drabbas av astma eller KOL, skriver Dagens Medicin. Men det går dock inte att säga om det är ett äkta samband.

Forskarna har granskat data från en tvärsnittstudie med närmare 17 000 personer över 16 år som intervjuats per telefon. 11 procent av dem uppgav att de dricker mer än en halv liter läsk om dagen och 72 procent uppgav att de inte alls dricker sådan dryck.

Annons
Annons

Resultaten från granskningen visar att 12 respektive 4 procent av deltagarna uppgav att de diagnostiserats med astma eller KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. I och med detta menar forskarna att det finns ett samband mellan att dricka mycket läsk och en ökad risk att insjukna i astma eller KOL.

Det går dock inte att säga om det rör sig om ett äkta samband, det vill säga om hög konsumtion av läsk verkligen är en orsak till sjukdomen. Men forskarna anser sig ha funnit en koppling.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.