Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Astma

Ökad risk för astma i storstäder


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-03-07

Annons

Den som bor nära hårt trafikerade gator löper högre risk, än vad som tidigare varit känt, av astma, lungsjukdomen kol och hjärt-kärlsjukdom. Det menar miljöforskare som just avslutat ett EU-projekt, skriver SVT Vetenskapsnyheter (TT).

Man har tittat på trafikutsläpp och hälsoriskerna med höga partikelhalter i 25 europeiska städer. Stockholm har den bästa luften, generellt sett och Bukarest den sämsta.

Annons
Annons

Resultaten från studien visar att runt 15 procent av all astma hos barn kan kopplas till att de bor inom 75 meter från trafik och mer än 20 000 bilar per dygn.

Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå universitet, har lett arbetet med den svenska delen som gäller Stockholm.

- Vi har vid en teoretisk beräkning kommit fram till att åtta procent av astman bland barn under 18 år som bor nära hårt trafikerade gator beror på att de utsatts för stora trafikutsläpp. Det betyder att mer än 500 barn i Stockholm har astma på grund av luftföroreningar från trafiken, säger han.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.