Nyhet | Astma

Forskning: Minskad allergirisk med fleromättat fett

Ny forskning visar att höga blodnivåer av fleromättade fettsyror hos barn kan minska risken för astma vid 16 års ålder.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2017-12-06
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

– Eftersom allergisjukdomar ofta debuterar under uppväxten är det särskilt intressant att studera om miljö och livsstil i barndomen påverkar utvecklingen av dessa sjukdomar, säger Anna Bergström, som lett studien.

De fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6 finns bland annat i nötter och vissa vegetabiliska oljor, långa omega-3-fettsyror finns främst i fet fisk.

Quiz: Vad vet du om astma?

Minskad risk för astma och hösnuva

De barn som vid 8 års ålder hade högre blodnivåer av långa omgea-3-fettsyror hade en minskad risk att ha astma och hösnuva vid 16 års ålder, visar resultatet.

Annons
Annons

Även höga nivåer av omega-6-fettsyran arakidonsyra kunde kopplas till minskad risk för astma och hösnuva vid 16 års ålder.

– De nya resultaten ger tillsammans med en av våra tidigare studier stöd för Livsmedelsverkets rekommendationer att äta fisk två till tre gånger i veckan och att variera mellan feta och magra sorter, säger Anna Bergström i pressmeddelandet.

LÄS MER: Astma

Forskningen från Karolinska Institutet, har publicerats i Journal of Allergy and Clinical Immunology och är den hittills största studien som undersökt sambandet mellan nivåerna av långa omgea-3.och omgea-6-fettsyror i blodet och utvecklingen av astma och allergisjukdom, skriver Karolinska Institutet på sin hemsida. Studien har finansierats av Formas, Vetenskapsrådet, Forte, Astma- och Allergiförbundet, Hjärt-Lungfonden, Stockholms läns landsting och Europeiska Kommissionen.

Annons
Annons

    Källor

  • Karolinska Institutet - http://ki.se/nyheter/fleromattat-fett-kopplas-till-minskad-allergirisk

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons