Nyhet | Astma

Forskning: Minskad allergirisk med fleromättat fett

Ny forskning visar att höga blodnivåer av fleromättade fettsyror hos barn kan minska risken för astma vid 16 års ålder.


Publicerad den: 2017-12-06
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

– Eftersom allergisjukdomar ofta debuterar under uppväxten är det särskilt intressant att studera om miljö och livsstil i barndomen påverkar utvecklingen av dessa sjukdomar, säger Anna Bergström, som lett studien.

De fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6 finns bland annat i nötter och vissa vegetabiliska oljor, långa omega-3-fettsyror finns främst i fet fisk.

Quiz: Vad vet du om astma?

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Minskad risk för astma och hösnuva

De barn som vid 8 års ålder hade högre blodnivåer av långa omgea-3-fettsyror hade en minskad risk att ha astma och hösnuva vid 16 års ålder, visar resultatet.

Annons
Annons

Även höga nivåer av omega-6-fettsyran arakidonsyra kunde kopplas till minskad risk för astma och hösnuva vid 16 års ålder.

– De nya resultaten ger tillsammans med en av våra tidigare studier stöd för Livsmedelsverkets rekommendationer att äta fisk två till tre gånger i veckan och att variera mellan feta och magra sorter, säger Anna Bergström i pressmeddelandet.

LÄS MER: Astma

Forskningen från Karolinska Institutet, har publicerats i Journal of Allergy and Clinical Immunology och är den hittills största studien som undersökt sambandet mellan nivåerna av långa omgea-3.och omgea-6-fettsyror i blodet och utvecklingen av astma och allergisjukdom, skriver Karolinska Institutet på sin hemsida. Studien har finansierats av Formas, Vetenskapsrådet, Forte, Astma- och Allergiförbundet, Hjärt-Lungfonden, Stockholms läns landsting och Europeiska Kommissionen.

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Karolinska Institutet - http://ki.se/nyheter/fleromattat-fett-kopplas-till-minskad-allergirisk

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu