Lägre risk för astma om barn sov på päls

Att låta spädbarn sova på en päls kan vara en enkel metod för att minska risken för allergi och astma, skriver Dagens Medicin.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-09-08
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

I en tysk observationsstudie har forskare följt 2 441 spädbarn. Föräldrarna till 55 procent av spädbarnen uppgav att deras barn sovit på en päls under de tre första månaderna av livet.

Vid sex års ålder var förekomsten av astmadiagnoser 69 procent mindre i denna grupp, jämfört med de barn som inte hade sovit på en päls. Vid tio års ålder hade skyddseffekten minskat till 41 procent.

Det är sedan tidigare känt att de barn som växer upp i ”lantliga miljöer” har en lägre risk att drabbas av astma och allergi.

Annons
Annons

Resultaten av studien har presenterats under en europeisk lungkongress. Forskarna poängterar att fler studie behövs för att bekräfta resultatet.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-09-9 11:38 (6 år sen)

    Alltid positivt då forskning går framåt. Hoppas denna kompletteras med fler djupare studier. Hoppas också att detta inte förväxlas med sekundär prevention, vad man kan göra för dem som redan utvecklat astma och allergi. Där handlar det istället om att undvika det man får reaktioner av.

  • Avatar 2014-09-8 20:12 (6 år sen)

    Gick i en byaskola med mestadels lantbrukarbarn som liten, ordet allergi tror jag inte ens att det var någon som ens kände till vad det var för någonting.

  • Avatar 2014-09-8 19:55 (6 år sen)

    Undrar vilken typ av päls det gäller? Vilken som helst? Sannolikt är ju att det är frågan om fårskinn som man skulle anta är den päls som föräldrar fr a låter sin barn sova på - men man vet ju inte. Sägercrapporten något om detta?


Annons
Annons
Annons