Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Astma

Influensa kan ge skydd mot astma

Annons

Årligen drabbas ett stort antal svenskar av den återkommande influensan. Men nu menar forskare att smittan inte endast är av ondo, utan pekar på att influensan till och med kan ha egenskaper som kan skydda oss från bland annat astma, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter.


Under de senaste decennierna har antalet astmafall ökat kraftigt, något som tros ber på en minskad exponering för mikroorganismer som bakterier eller virus. Och nu har en forskargrupp, vid Dale Umetsu vid Harvard Medical School i Boston, funnit bevis för att en ökad exponering av influensavirus kan minska risken för att utveckla astma.

Forskarna har genomfört studier på diande möss som man infekterade med influensavirus. När mössen blev vuxna kunde man se att de hade byggt upp ett försvar mot astma, skriver Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter på nätet. Författarna till studien anser därför att astma borde kunna förebyggas även bland människor.
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.