Cell som orsakar astma identifierad

Personer med allergisk astma får svårt att andas när en av immunförsvarets celler - mastcellen - aktiveras i lungorna, vilket inträffar då astmatiker andas in ett allergiframkallande ämne. Nu har forskare isolerat den cell i blodet som ger upphov till mastceller.

Publicerad den: 2013-10-09
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons
Annons
Annons

Astmatiker har ett förhöjt antal mastceller i lungorna vilket gör att symtomen vid en attack ofta blir svåra. I studier på möss har forskare från Uppsala universitet lyckats isolerat den cell i blodet som ger upphov till mastceller, en så kallad mastcellsprogenitor.

– Den här upptäckten är viktig bland annat eftersom det blir lättare att ta fram läkemedel för att stoppa cellen, när vi vet hur den ser ut. Det kan förhoppningsvis bidra till utveckling av läkemedel som hindrar mastcellerna att ta sig till lungorna, säger Joakim Dahlin, doktorand vid Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-07-23 16:37 (6 år sen)

    Jag är bland andra kroniska sjukdomar även astmatiker. Far och farmor var också detta. Som väl är så är jag välmedicinerad idag och kan hantera även denna sjukdom.

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-14 15:29 (6 år sen)

    Intressant upptäckt! Men hade det inte varit av minst lika hög vikt att titta på vad som aktivierar mastcellerna etc. för att också kunna ta hand om själva källan till det hela, inte bara inrikta på symtombehandling? Symtombehandling och att nedsätta kroppens försvar skulle kunna ge andra problem.


Annons
Annons
Annons