Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Astma

Astma ökar bland barn

För tio år sedan hade 6 procent av 4-åringarna diagnostiserad astma, 2011 var siffran 9,5 procent. Astma och allergi ökar bland barn. Det visar en nationell rapport om barns miljö och hälsa gjort av Institutet för miljömedicin (IMM) vid Karolinska institutet på uppdrag av Socialstyrelsen.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-05-13

Annons

Antalet drabbade har även ökat bland 12-åringarna. 2003 hade 6,4 procent av dem astma, 2011 ligger siffran på 9 procent. I den gruppen har även allergisnuva och födoämnesallergi ökat.

Denna utveckling har man kunnat se sedan mitten av 1990-talet. Den markanta ökningen har gjort att astma numera är den vanligaste kroniska sjukdomen i barndomen.

Enligt rapporten är passiv rökning, luftföroreningar och fuktproblem i boendemiljö faktorer som påverkar risken att utveckla astma.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons