Nyhet | Astma

Astma kopplas ihop med smärtstillande

Annons

Astma&nbspkopplas nu&nbspåter ihop med användning av smärtstillande läkemedel som Alvedon, enligt en omfattande metaanalys. Resultaten visar på 63 procent ökad risk för astma bland användare av paracetamol. Bland barn som hade fått paracetamol under första levnadsåret var risken för astma 47 procent förhöjd och bland barn som hade paracetamol ett år före diagnos var risken 60 procent förhöjd. Den stora metaanalysen välkomnas av bland annat Göran Wennergren, professor i pediatrik och allergolog, vid Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg, som menar att det är bra att sambandet undersöks.
– Det är intressant eftersom det förra året kom en uppmärksammad studie och en del tidigare rapporter har pekat på en koppling, säger Göran Wennergren till Dagens Medicin.

Men trots att resultaten var signifikanta påpekar Göran Wennergren att man måste vara försiktig då man tolkar metaanalysen.
– En svaghet vid sådana här studier är att det kan finnas ett omvänt orsakssamband. Kopplingen kan förstås bero på att barn som utvecklar astma kanske är sjukare än andra barn och därför behöver mer febernedsättande eller smärtstillande läkemedel, säger Göran Wennergren, professor i pediatrik och allergolog, vid Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons