Fråga Doktorn

Fråga   Lungor & luftvägar

Fråga: Hosta och andningssvårigheter

Jag har sedan jag var i 12-13 års åldern haft astma och varit överkänslig mot pollen och pälsdjur men sedan ca 19 års ålder har jag knappt haft några besvär har haft något enstaka astma anfall per år och då vid hög anstränging, (klarat djur o pollen utan problem alls senaste åren). När jag varit förkyld, har jag ibland blivit lite sämre men med hjälp av pulmikort 1-2 v blivit besvärsfri. Men för ca tre månader sedan blev jag lite sjuk och förkyld när jag kom hem från spanien vilket gjorde att jag fick kraftig hosta och andningsbesvär, började som vanligt med pulmiokort 2 gånger morgon kväll 400 mg, när ingen verkan skett efter en månad sökte jag läkare. Jag har testat antibiotika, bytt till syndikort 2 gånger morgon och kväll, testat kortisontabletter fem styck i fem dagar, blev kortvarigt bättre. Jag har gjort spirmetri, den ser sådär ut. Jag har gjort lungröntgen, den var ok, lungerna låter ok enligt läkare. Ok infektionsprover, men blir inte bättre snarare sämre, får kraftigt svårt att andas av en kort promenad. Hostan och andningen är värre på morgon och kväll, samt när jag ligger ner, vaknar ibland på natten. Jag klarar ej av att blåsa tillräckligt länge i alkoholmätaren vi har på bussarna på jobbet. Min allmänläkare vill bara test ny antibiotika + kortison tablett fem dagar igen, undrar om det verkligen är min astma som ställer till det när det så plötsligt blivit så dåligt efter flera bra år Jag har aldrig varit så här dålig. Något förslag på vad jag kan göra och vad det kan vara om ej astma? Jag har rökt sedan ca 17 års ålder, har halverat min rökning sedan jag blev dålig. En jobbdag röker jag cirka 10 stycken, när jag är ledig cirka fem stycken. Jag ska sluta helt. Jag har börjat få ont höger sida fram och bak vid revbenen. Det har varit såhär ca tre månader, var i spanien igen för ca en månad sedan, det blev lite bättre av värmen.

Svar:

Du frågar om de senaste månadernas besvär med försvårad andning och hosta verkligen kan bero på din astma. Du känner din astmasjukdom sedan tidiga tonår och så besvärligt som nu har det aldrig varit. Under tonåren var det framför allt allergi (pollen, pälsdjur) som utlöste dina besvär. Därefter har det vad jag förstår varit lugnt på allergifronten.

I samband med förkylningar har du visserligen haft astmabesvär, men bara under korta perioder. Nu verkar det åter vara en luftvägsinfektion som orsakat en försämring, men till skillnad mot tidigare så ger inte astmamedicinen någon riktig hjälp. Detta trots att du har använt inandat kortison (Pulmicort), inandat kortison tillsammans med långverkande luftrörsvidgare (Symbicort) och även kortison i tablettform under en fem dagars kur.

Du har genomgått en grundlig utredning. Lungröntgen visade tydligen ingen lunginflammation eller annan orsak till besvären. Infektionsproverna var normala, vilket talar mot att du skulle ha någon pågående bakteriell infektion i luftvägarna. Spirometrin såg tydligen "sådär ut". Jag misstänker att det berodde på att din förmåga att snabbt blåsa ut luften var nedsatt. Din svårighet att blåsa korrekt i alkoholmätaren talar samma språk. Det skulle i så fall stämma med att det faktiskt är astmasjukdomen som nu orsakar din försämring.

Då utgår jag från att din lungfunktion brukar vara normal i vanliga fall, d.v.s att rökningen ännu inte satt sina spår. Jag noterar också att du åtminstone tillfälligt blev bättre av kortison i tablettform, vilket också talar för att det troligen rör sig om en försämring av astman. Luftvägsinfektioner kan nämligen mycket väl orsaka långdragna och besvärliga försämringar av astmasjukdomen. Det kan vid sådana tillfällen vara nödvändigt att, som i ditt fall, sätta in kortison i tablettform om komplettering till övrig astmabehandling. Den behandlingen kan ibland behöva utsträckas till flera veckor.

Så mitt svar på din fråga är att jag mycket väl kan tänka mig att det är din astma som orsakar besvären även denna gång. Om det stämmer så är är chanserna till förbättring mycket goda med fortsatt aktiv astmabehandling. Det är dock inte möjligt att med utgångspunkt från dina uppgifter helt utesluta ett tråkigare alternativ, nämligen att du utvecklat KOL genom din rökning. Behandlingen i akutskedet av astma och KOL är dock mycket lika.

En förutsättning för en framtida gynnsam utveckling är att du helt slutar röka, vilket jag ser att du är inne på. Rökare med astma får nämligen sämre effekt av kortison (inandat eller i tablettform) än icke-rökare. Med rökstopp ökar du också chansen för att slippa få liknande svåra besvär som nu av framtida förkylningar.

Med vänlig hälsning
Gunnar Bylin
Docent och allergispecialist


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
eteriska oljor mot pollenallergi

2020-04-9 | 12:17

av Remy Waardenburg

2-åring med pollenallergi?

2020-04-9 | 12:17

av Remy Waardenburg

Irriterad i näsan och huvudvärk

2020-04-9 | 13:42

av Remy Waardenburg

Allergitest

2020-04-9 | 13:50

av Remy Waardenburg

Läsa av allergi test

2020-04-13 | 08:30

av Remy Waardenburg

Allergi i 60 år

2020-04-14 | 11:49

av Remy Waardenburg

Pollenallergi +Sjögrens syndrom

2020-04-14 | 17:46

av Remy Waardenburg

Medicinering!

2020-04-16 | 10:18

av Remy Waardenburg

Aldrig förr allergi

2020-04-16 | 10:25

av Remy Waardenburg

Gravid, pollen & Corona

2020-04-16 | 10:41

av Remy Waardenburg

Mår otroligt dåligt under våren

2020-04-16 | 14:05

av Remy Waardenburg

autoimmunkost vid pollenallergi

2020-04-16 | 11:02

av Remy Waardenburg

Pollenallergi och covid-19

2020-04-16 | 11:15

av Remy Waardenburg

Ögon som rinner och vaglar i ögat

2020-04-16 | 11:36

av Remy Waardenburg

Allergi utan allergi?

2020-04-9 | 11:29

av Remy Waardenburg


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.