Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Astma |

Så ska du använda din inhalator

Många astmatiker gör fel när de inhalerar sin astmamedicin, vilket försämrar effekten av läkemedlet. En vanlig orsak till problemet är att få patienter får tydliga instruktioner i hur inhalatorn ska användas. ”Det är så man blir mörkrädd”, säger sjukgymnasten Ewa-Lena Johansson.


Publicerad den: 2015-08-27
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Så ska du använda din inhalator
Annons

Medicine doktor Ewa-Lena JohanssonFlera forskningsstudier har uppmärksammat att majoriteten av astmatiker gör fel när de inhalerar sin astmamedicin. En större fransk studie, som undersökte fler än 4 000 patienter, visade att 76 procent av deltagarna gjorde fel när de använde sin dosinhalator.

Den siffran förvånar inte Ewa-Lena Johansson som är medicine doktor och specialiserad sjukgymnast vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Hon undervisar i sjukgymnastik vid astma och KOL, och det inkluderar inhalationsteknik. Varje vecka möter hon astmapatienter som gör fel när de inhalerar sitt läkemedel.

– Det här är ett stort problem. En majoritet av våra astmatiker riskerar att få en otillräcklig effekt av sina mediciner eftersom de använder inhalatorn fel – vilket de inte ens är medvetna om. När jag undersökte hur 200 svenska astmatiker i medelåldern hanterade sin inhalator var det endast 25 procent som gjorde det tillräckligt bra, säger hon.

Annons
Annons

Svårt att koordinera

Det fanns cirka 14 olika inhalatormodeller på marknaden i början av året. De flesta är antingen dosaerosoler (inhalationssprayer) eller pulverinhalatorer. Dosaerosoler verkar via en drivgas som sprutar in astmaläkemedlet i munnen. Här är det viktigt att patienten koordinerar inandningen med framdrivandet av läkemedlet, påpekar Ewa-Lena Johansson.

– Det vanligaste felet som patienten gör är att sprayen avfyras före inandning. Då hamnar hela läkemedelsdosen i munnen eller svalget vilket kan ge ökad risk för svampinfektioner och heshet. Samtidigt får inte patienten god effekt av medicineringen. Det går dock att koppla en inhalationsbehållare till sprayen, vilket kallas för spacer, som minskar risken för munhåledeponering.

I början av 80-talet introducerades allt fler pulverinhalatorer på den svenska marknaden. Inhalatormodellen aktiveras vid inandning, och därmed slipper patienten att koordinera inhalering och avfyrandet av läkemedlet. Ändå sker en hel del tekniska fel vid användandet, påpekar Ewa-Lena Johansson.

– Ofta gör inte patienten en tillräcklig utandning innan inhalering. Då blir det dålig kraft i inandningsflödet och medicinen når inte ner till bronkträdet. Många missar även att pulverinhalatorn ska hållas horisontellt vid inhalering.

Annons
Annons

Får ingen instruktion

Att många astmatiker gör fel vid inhalering beror ofta på att sjukvården aldrig instruerar patienten i hur inhalatorn ska användas.

– I allra bästa fall visar en astma/KOL-sjuksköterska hur patienten ska använda inhalatorn. Näst bäst är att apoteket instruerar. Men det händer att patienten skickas hem utan att ha fått handledning överhuvudtaget.

Ewa-Lena Johansson berättar att hennes egen mamma fick hämta ut en dosaerosol på apoteket utan att någon hade förklarat hur läkemedlet skulle tas.

– Det är så man blir mörkrädd. Om en astmapatient inte får i sig medicinen i ett kritiskt läge kan situationen bli livshotande, säger Ewa-Lena Johansson.

Hon påpekar att ingen patient går ifrån hennes mottagning utan att först ha visat hur de använder sin inhalator. Varje patient måste även berätta hur deras medicin verkar och varför personen behöver ta läkemedlet.

Ewa-Lena Johansson betonar också att sjukvården måste ta hänsyn till astmatikerns livsstil för att hitta inhalatormodellen som passar allra bäst.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Gillar exempelvis patienten att simma måste inhalatorn tåla fukt. Om en fuktkänslig astmamedicin tas med till badhuset kan läkemedlet förlora sin effekt. Dessutom ska patienten trivas med sin inhalatormodell - den är just den inhalatorn som blir använd.

Här kan du ta del av en lathund om inhalationsteknik, som punktar upp vanliga fel vid inhalering av astmamedicin.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Ingrid 2021-05-3 16:33 (2 år sen)

  Tack! för bra text om användning av inhalator. Jag fick mina 2 inhalatorer utskrivna av husläkaren. Har inte fått någon information om hur jag tar dem. Tycker inte att medicinen hjälper. Kan förstå efter er information, att jag kanske tar medicinen felaktigt.
  Mvh Ingrid

 • D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
  Besima Aho 2019-04-8 20:03 (4 år sen)

  @Johanna - Kollar upp! Mejlar dig när jag löst det hela.

 • Avatar Tidigare användare 2019-04-4 23:10 (4 år sen)

  Det verkar inte gå att få fram lathunden om inhalationsteknik :-/

 • Avatar Tidigare användare 2016-08-25 12:04 (7 år sen)

  Jag har flyttat till Spanien för astma och KOL, har nu undersökts av specialist i Granada. Jag tog mina inhalationer fel och nu använder jag mindre spray. Har ingen KOL heller utan det är lungorna som utsatts för astma under 60 ar och har nedsatt funktion. Har tidigare varit pa akuten väldigt ofta i Sverige och haft förtidspension. Med medelhavsklimat, hög luft och rätt medicin har jag blivit friskare och lyckligare.
  Mvh
  Margareta


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons