Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Lungor & luftvägar

Tidig diagnostik av stor betydelse

I dag har ungefär 700 000 personer i Sverige lungsjukdomen KOL. Och under de senaste tio åren har det skett en stadig ökning, då främst bland kvinnor. Enligt professor Leif Bjermer har däremot antalet män som får diagnosen KOL börjat plana ut.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2010-12-03
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– Vi kan definitivt se en förändring sedan ett par år tillbaka. Kvinnorna har kommit ikapp och gått förbi männen vad gäller rökandet och det har lett till att vi nu för första gången någonsin kan se att fler kvinnor än män får KOL, berättar Leif Bjermer, professor i lungmedicin och allergisjukdomar vid Lunds universitet.

Han berättar att det förmodligen finns flera orsaker till att fler kvinnor drabbas i större utsträckning än män. En orsak till kvinnors ökade känslighet är att kvinnor rent generellt har mindre lungor och trängre luftrör än män, vilket kan föranleda att effekten av en viss mängd rök blir större. Enligt Leif Bjermer är det av avgörande betydelse att upptäcka sjukdomen i tidigt skede.
– Det allra viktigaste när det kommer till KOL är tidig diagnostik. Alla som röker utvecklar ju inte KOL och till en början kan det vara svårt att känna igen symtomen så jag skulle vilja uppmana folk som har rökt under väldigt många år att be om att få genomgå en undersökning.

Det enda sättet att upptäcka sjukdomen i tid är med hjälp av spirometri, en apparat som mäter lungornas kapacitet. Personer som är över 40 år och rökare eller före detta rökare kan be om att få göra en undersökning på vårdcentralen. Drygt 90 procent av alla som får KOL är eller har tidigare varit rökare, men trots detta är det inte många rökare som avskräcks.
– Vi har alla en tendens att vända statistik till vår egen fördel. Som tidigare nämnt utvecklar ju inte alla rökare KOL. Utan ungefär 30 procent av dem som röker under en längre tid löper ökad risk att i framtiden få sjukdomen, men det innebär samtidigt att man har 70 procents chans att inte drabbas. Och detta är ett tankesätt som jag tror att många använder sig av, man vinklar till sin egen fördel helt enkelt, säger Leif Bjermer.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

En annan stor faktor som Bjermer pekar på är hur starkt tobaksberoendet är.
– Utan att överdriva kan man säga att tobaksberoendet är lika starkt som ett heroinberoende. Därför är det väldigt viktigt att de patienter som får diagnosen KOL erbjuds bra stöd och bra läkemedel för att komma ur sitt beroende. Vårdpersonalen har blivit bättre på att uppmärksamma personer som visar symtom på KOL men än finns det väldigt mycket att göra.

Under de senaste tio åren har det fokuserats på lungsjukdomen KOL på ett helt annat sätt än vad som tidigare gjorts. Forskningen har gått framåt och i framtiden hoppas man finna nya läkemedel som kan hejda sjukdomsförloppet.
– KOL går inte att bota och det kommer det med stor sannolikhet inte att göra i framtiden heller. Problemet med KOL är att det är en del av lungvävnaden som förstörts och denna går inte att återställa, grundstrukturen är förstörd och kommer att förbli sådan. Men ny forskning kämpar nu för att ta fram nya läkemedel som förhoppningsvis ska kunna bromsa sjukdomens utveckling och optimera den lungvävnad man har kvar. Och det är därför som det är så viktigt att få en diagnos så tidigt som möjligt. Man kan likna det hela med att man får ett vanligt sår på kroppen, är det ett litet sår kan kroppen själv läka ihop det men desto större såret är desto svårare har kroppen att hantera det, avslutar Leif Bjermer.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons