Marie lider av jobbiga allergier
Marie Christensen, 22 år, är medlem på Netdoktor och har levt hela sitt liv med olika allergier. Hon är en av många som besväras extra mycket nu när vi är mitt i pollensäsongen. Vi ställde några frågor till Marie om hur det är att leva med allergi och om hon kan ge tips till andra allergiker, nya som gamla.
Marie har varit allergisk sedan födseln. De första symtomen kom redan vid några månaders ålder, och det var genom hennes reaktioner som allergin upptäcktes.
Vad är du allergisk mot?
Pälsdjur, starka dofter, mögel, vissa pollen, nötter, jordnötter, mandel, kyckling och sojabönor.
Vad får du för allergiska reaktioner?
Jag får astmatiska besvär av allt utom matallergierna. Kommer jag i kontakt med de så kliar det och sväller igen i halsen.
Har du även astma?
Ja
Vad tar du för mediciner, och hur ofta tar du dem?
Jag tar Symbicort två gånger om dagen och vid besvär.
Hur förbereder du dig för pollensäsongen?
Jag tar dubbla doser av min medicin och så tar jag Antihistamin. Under pollensäsongen undviker jag även att vädra mitt på dagen för att inte få in så mycket pollen.
Kan du träna utomhus på våren?
Ja, det kan jag.
Är det jobbigt att ha allergi, eller känner du att det går bra att leva med?
Både ja och nej. Det kan vara jobbigt för vänner och familj att anpassa sig efter min allergi ibland, men annars är det inga problem.
Har du några tips att ge andra allergiker?
Det som har hjälpt mig är att själv inse att det är såhär jag är skapad och alla har olika behov. Det är jag och ingen annan som vet vad som är bäst för min hälsa och min allergi, därför måste jag stå upp för mig själv och sätta min allergi först. Det händer att folk inte bryr sig och ändå serverar eller tar med sig saker du inte tål, men det är inte du som ska skämmas för att du måste gå.
-
Lunginflammation
Lunginflammation kan orsakas av flera olika mikroorganismer, virus, bakterier, svampar eller parasiter. Man kan uppleva att luften inte räcker till. Om det gör ont att andas in djupt och att hosta, kan det vara ett tecken på att inflammationen har spridit sig till den hinna som omger lungorna.
-
Vaccin - en billig försäkring
Att vaccinera sig mot lunginflammation är en billig försäkring menar läkaren Åke Örtqvist. Lunginflammation är en svår sjukdom och det tar tid för patienten att återhämta sig. Men två av tre vet inte om de tillhör riskgruppen.
11 Kommentarer -
Ökad livskvalité bland kolpatienter
KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, kommer sällan ensam och man talar om multisjukdom. Något som tär på patienterna liksom sjukvården och i Almedalen råder konsensus: Det måste ske en kulturförändring.
2 Kommentarer -
Quiz: Vad vet du om astma
Astma är en vanlig sjukdom som förekommer i många olika former. Men vad vet du egentligen om astma, dess symtom och behandling. Starta testet genom att besvara den första frågan.
-
Plasmaferes
Detta stycke behandlar vad plasmaferes är, hur det utförs och vilken nytta patienter kan ha av metoden.
-
Kvalsterallergi
Vid kvalsterallergi kan exponering för kvalster orsaka symtom från luftvägar och hud. Husdammskvalster är viktigast när det gäller allergi i den allmänna befolkningen.
-
Så ska du använda din inhalator
Många astmatiker gör fel när de inhalerar sin astmamedicin, vilket försämrar effekten av läkemedlet. En vanlig orsak till problemet är att få patienter får tydliga instruktioner i hur inhalatorn ska användas. ”Det är så man blir mörkrädd”, säger sjukgymnasten Ewa-Lena J...
1 Kommentarer -
”Kol måste få en högre prioritet”
Allt fler drabbas av den kroniska lungsjukdomen kol. I dag har cirka 500 000 svenskar sjukdomen, men bara 20 procent får en diagnos. ”En effektiv behandling i ett tidigt skede är a och o”, säger specialistläkaren Peter Odebäck som föreläste om våra vanligaste folksjukdo...
3 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu