Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Urinvägsinfektion samt svampinfektion efter sex

Hej!

Jag har haft fast partner sedan jag hade sex för första gången vilket är cirka 2 år sedan. Jag är 19 år nu och varje gång vi har sex så får jag urinvägsinfektion, uvi, och behöver behandlas med antibiotika mot urinvägsinfektionen. Det slutade med att vi slutade ha vaginalsex. Nu har vi dock börjat lite försiktigt med samlag igen och de första gångerna gick det bra. Men nu efter kanske tredje gången så fick jag svampinfektion i underlivet.

Finns det någon förklaring till varför jag är så känslig och så lätt får urinvägsinfektioner? Kan jag göra något för att undvika infektion och svamp? Eller gör jag något fel? När det gäller urinvägsinfektion så har jag provat med att dricka tranbärsjuice, koncentrerade tranbär i tablettform, kissa efter sex, äta citron etc. 

Mvh

Svar:

Min första fråga är: Använder du p-piller? Min andra fråga: Har man kollat urinen med odling och funnit bakterier?

Om du använder p-piller, kan det vara så att slemhinnorna i slidan och urinröret är lite tunna och då får man lätt symtom som vid urinvägsinfektion (UVI). Mot tunna slemhinnor i urinrör och slidöppning kan du prova hormonsalvan Ovesterin som är receptfri. Gnid in salvan i slidöppningen och nedersta delen av slidan varje kväll i 2 veckor, och därefter inför samlag. Det kan hjälpa mot dina besvär, men tyvärr kan jag inte lova det.

Kräv att man kollar urinen med odling vid symtom på urinvägsinfektion innan du får mer antibiotika. Svampinfektioner kommer ofta efter sån behandling och det blir lätt svamprecidiv. 

Är det verkligen bakterier som orsakat underlivsbesvären, behöver du kanske göra en längre paus med vaginalt sex. Ibland hjälper det att ta en tablett Furadantin (receptbelagt) efter varje samlag under några månader. Det är bra att använda transbärsjuice.

Mer om urinvägsinfektion »

Mer om svampinfektioner i underlivet »Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.