Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Urinvägsinfektion eller svamp i underlivet?

Jag förlorade oskulden för drygt en vecka sedan och direkt efter det så började något som jag antog var urinvägsinfektion, uvi. Jag var konstant kissnödig och hade sveda när jag kissade. Efter några dagar gick svidandet över, men ersattes av en stark klåda i underlivet. Jag har små små flytningar och är röd i underlivet. Är det svamp det rör sig om? Eller en urinvägsinfektion? Eller något annat?

Mvh

Svar:

Hej,

Klåda och rodnad tyder på att det handlar om svamp i underlivet. Om du var kissnödig och hade sveda när du kissade men det har gått över av sig själv, så kan det ha varit orsakat av gnidning/nötning av området i samband med samlaget. Det är lätt hänt när man just börjat med sex, men också ganska vanligt om man äter p-piller.

Kommer det blodblandad flytning bör du kolla upp det på ungdomsmottagningen: då kan du ha fått könssjukdomen klamydia. Mot klådan i underlivet kan du prova receptfri salva mot svampinfektion, men skulle inte det hjälpa dig, bör du söka hjälp.

Läs mer om svampinfektion i underlivet här »

Läs mer om urinvägsinfektion (UVI) här »Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons