Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Täta svampinfektioner i underlivet

Har sista året haft besvär från underlivet..nyss 63 år fyllda. Eftersom jag haft svampinfektioner för några år sen, så har jag själv behandlat med Pevaryl och fått hyfsat bra lindring. Jag har aldrig haft flytningar som det väl oftas brukar va, men fruktansvärd klåda och värst av allt djävulsk sveda även då jag kissar och det blir även irriterat i anusområdet. När inte Pevaryl räckte till så fick jag efter mycket om och men komma till en gynekolog på vårt stora fina universitetssjukhus. Hon tog flera olika prover och odlingar och konstaterade att det inte var fråga om torra slemhinnor..jag använder Vagifem 3ggr/vecka sen 10 år tillbaka. Hon var nästan säker på att jag drabbats av Lieche..jag fick veta att det är obotligt men man kan minska besvären med kortisonkräm.Efter en vecka fick jag svar att det var inte lieche men att jag gått för länge med obehandlad svampinfektion. Så då åt jag en receptbelagd medicin under 7 dagar och besvären avtog, för att sedan blomma upp igen efter 3 månader. Fick då träffa en annan läkare på gyn som inte tyckte att det såg infekterat ut så jag fick ingen behandling. Nu har jag så bedrövliga besvär att hela slidmynningen ser ut som det är helt skinnflått..eldrött och smärtan vid toabesök och när jag sitter på cykeln är näst intill outhärdlig. Värst av allt är att jag upplever att jag liksom är lämnad åt mitt öde. Jag har under många år varit noga med att inte använda vatten då jag rengör underlivet, inga parfymer i tvättmedel och smörjer med olja efter varje toabesök. Vad mer kan jag göra? Har i dag köpt den svindyra kapseln Diflucan och undrar om jag ska prova den som en sista utväg, eller ska jag än en gång kontakta gynmottagningen för ett nytt besök? Jag har i år varit gift med samma härliga karl under 35 år..han är mycket förstående, men visst är det oerhört trist att inte kunna ha ett fungerande samliv pga av dessa besvär...för mej är det bara förknippat med en oerhörd smärta både före och efteråt...Snälla ge mej ett gott råd.

Svar:

Det kan vara svårt att skilja mellan svamp och lichen sclerosus som man trodde att du hade. Om läkaren tog ett vävnadsprov för att skicka på mikroskopisk undersökning och man inte fann lichen, ja då är det nog svamp. Dina symtom av sveda och att det ser eldrött ut, kan också bero på svamp. Har du kontrollerat blodsockret? Det är vanligare med svamp om man har diabetes.

Du behöver söka läkare igen och hen bör ta prov för svampodling. Om det är svamp, kan det behövas längre kur med tabletter att äta mot svamp. (Diflucan, Fuconazol. Generellt måste jag erkänna att problem i hud och slemhinnor är svåra att diagnostisera om man inte kan göra en undersökning, och då bör du inte använt något läkemedel eller salva närmaste tiden innan.Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.