Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Problem med svamp i underlivet

Hejsan! 

Jag är 24 år och har ett STORT problem med svampinfektion i underlivet. Jag har haft det i över 2 år och jag går på tabletter som jag måste ta 1 ggr/vecka för att hålla detta borta. så fort jag slutar med de så kommer det tillbaka. HJÄLP! vad ska jag göra för att bli av med detta? eller har det kommit så pass långt att det har blivit kroniskt? 

Ska också nämna att jag har ett HPV virus i kroppen, vet ej om det spelar någon roll men vore väldigt tacksam om nån kan hjälpa mig med detta. 

Mvh Emma 

Svar:

Be din läkare skriva ut Fluconazoltabletter 50 mg att ätadagligen i 2 månader mot svamp i underlivet. Det svälter ut svampen bättre än om man tar en tablett i veckan.

Sen behöver du fundera på varför du fått svamp? Använder du p-piller? Gör då en paus på några månader med dem. Har du haft flera infektioner under de senaste åren? Antibiotikabehandling ger ofta svamp. Då behöver du ta svamptablett i samband med antibiotikabehandlingen.

Har läkare kollat ditt blodsockret för att se att du inte har diabetes?

Stressar du? Forskning har visat att det är svårare att bli av med svampinfektion om man är stressad.

HPV virus har man inte i kroppen utan bara i slemhinnor i slidan eller slidöppningen. Ditt immunförsvar för detta virus är i såfall inte optimalt. Röker eller snusar du eller din partner ? HPV virus trivs jättebra i rökmiljö.

Läs om svampinfektion i underlivet här »Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons