Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Klåda i underlivet innan mens

Hej!

Jag har sedan ett tag tillbaka upplevt klåda i underlivet cirka en vecka innan mens. Först trodde jag att det var en vanlig svampinfektion jag hade fått och behandlade efter det. Men det hjälpte inte. Däremot går klådan över när mensen kommer. Klådan är periodvis väldigt intensiv och irriterande. Vad bör jag göra? Är det svamp?

Svar:

Klåda i underlivet kan ha många orsaker och ofta ökar besvär av olika åkommor just veckan före mens. Jag skulle råda dig att söka gynekolog för att få reda på om det kan vara någon hudsjukdom som du drabbats av. Då kan läkaren även undersöka slidsekretet i mikroskop för att se om det är någon av de vanliga rubbningarna i bakteriefloran som man kan få i underlivet då och då.

Tills dess kan du prova att lindra klådan genom att kyla ner området: ta en frysklamp eller isbitar i plastpåse och lägg mot området inför sänggåendet. Det brukar ju klia mest då man lägger sig.

Läs mer om svampinfektioner i underlivet här »Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.