Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Flytningar, kan det vara svamp

Hej

Jag är 20 år. Sedan cirka 3 månader tillbaka har jag haft ovanligt mycket flytningar (antar jag att det är). Jag måste använda trosskydd, vilket jag aldrig behövt tidigare. Utan trosskydd skulle trosan bli helt blöt efter någon timme. Trodde till en början att det bara var tillfälligt, men det har inte blivit bättre. Jag har badat mycket i havet under sommaren, kan man kanske få en infektion i samband med bad som kan orsaka detta?

Symtomen kom väldigt plötsligt, kommer inte riktigt ihåg men det blev nog så här bara på ett par dagar, kring den tiden då jag badade som mest. Jag har ätit två omgångar av Femiflor som ska återställa bakteriefloran i underlivet men det hjälpte inte. Jag tycker nästan det bara blir värre och värre. 

Flytningarna är vanligt färgade, ser lite gulvitgenomskinligt ut. Rinnigt och genomskinligt. Rinnigare än vanligt. Ingen klåda eller irritation annars så tänkte först att det inte rör sig om svamp men det kanske kan vara det ändå? Borde jag testa en kur mot svamp också och se om det hjälper?

Är inte sexuellt aktiv så kan utesluta alla sådana sjukdomar. Har mens som vanligt. Det är inte heller så att flytningarna bara kommer efter eller före mensen, utan det är hela tiden. Har läst att man ska försöka undvika trosskyd och gå runt lättklädd om det kan bero på bakteriell obalans, men det funkar ju inte. Jag använder knappt tvål där nere och den enda tvål jag använder är så naturlig det går. Inga hemska kemikalier eller parfymer.

Det kanske är en infektion som man behöver antibiotika mot för att bli bra? Måste man i så fall göra en undersökning hos läkare för att få det utskrivet? Har sett att man på apoteket kan köpa ett test-kit så att man själv kan ta prover som testar för svamp och bakterier, och som man sedan skickar till ett lab där man ser resultatet av testet. Om man gör ett sådant test själv som visar på att man har till exempel bakteriell obalans eller en infektion, kan man då få antibiotika (eller vad man nu ska ha) utskrivet av läkare utan att göra undersökning hos läkare? Jag har adrig varit på någon sådan undersökning så jag vill helst undvika det så länge det går.

Kan det kanske gå över av sig själv? Har tänkt att jag kanske bara måste vänta ut det men det har ju gått ganska lång tid nu och det verkar inte alls bli bättre.

Mvh

Svar:

Av din beskrivning får jag intrycket att flytningarna är fysiologiska, det vill säga normal sekretutsöndring, men i överskott. Sitter du mycket på dagarna? Pluggar? Man kan svettras i underlivet av det.

Det blir för stor produktion av det normala sekretet och det lossar många celler från slidväggen som det kan göra periodvis men vara helt normalt. Sekretet och cellerna tillsammans liknar flytning t ex svamp. Men det är normalt och går över. 

Använd kjol och luftiga bomulstrosor. Ej trosskydd eller binda. Det kan försämra situationen. Byt hellre trosor ofta och gå utan trosor hemma. 

Hälsningar

Eva RylanderDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.