Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Bakteriell vaginos

Hej, jag har fått ett återfall av bakteriell vaginos, förra gången jag drabbades var för ett par år sedan och jag behandlades då med Flagyl. Jag har försökt läsa på om åkomman men jag stöter på så mycket motstridig information så jag hoppas ni kan hjälpa till att reda ut lite frågor. 1. Kan obalansen rättas till av sig själv, eller måste jag få antibiotika? 2. Om det kan gå över av sig själv, hur lång tid tar det? 3. Om man inte behandlas med antibiotika, är risken för ett snart återfall större? 4. Eftersom det finns för lite mjölksyrabakterier vid vaginos hjälper det att tillföra sådana i form av t.ex. Lactalgel? 5. Är medicinering i form av vagitorier eller vaginalkräm mer effektivt än oral medicinering? Jag vore mycket tacksam om ni kunde sprida lite ljus över dessa frågor. Med vänlig hälsning, Anna

Svar:

Svaret på alla dina frågor finns på min informationssida: www.kvinnohalsa.se - gå till "Indikation-behandling" och läs under "Bakteriell vaginos".

1. Obalansen kan rättas till av sig själv.
2. Det tar flera veckor.
3. Ja, återfallsrisken är betydligt större.
4. Ja - det kan hjälpa. Men rätt behandling är med Flagyl eller Dalacin. 5. Nej, oral medicinering är den överlägset bästa behandlingsformen.

/Ingemar JoelssonDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.