Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Allt vanligare med återkommande svampbesvär

Svamp i underlivet är vanligt och drabbar någon gång omkring 75 procent av alla kvinnor i fertil ålder. Dock är det idag allt vanligare med tätt upprepande svampinfektioner, trots behandling. Eva Rylander, överläkare i gynekologi och obstetrik, berättar om svamp i underlivet.


Publicerad den: 2017-03-14

Allt vanligare med återkommande svampinfektioner hos kvinnor
Annons

– En svampinfektion i underlivet är ofarlig men ändå ett besvärande tillstånd i ett väldigt känsligt kroppsområde. Därför är det viktigt att uppmärksamma symptom och behandla infektionen på rätt sätt. Svampbesvär var tidigare lätta att bota. Men nu drabbas omkring 5-8 procent av alla unga kvinnor av tätt återkommande svampinfektioner trots upprepade behandlingar.

Eva förklarar att ett försämrat immunförsvar, vid någon annan infektion i kroppen eller upprepad nötning av området kan väcka svampen så att den tillväxer och ger besvär. En antibiotikakur kan exempelvis ”trigga” igång en svampinfektion. Anledningen är att antibiotikan rubbar balansen i slidans normala bakterieflora och det gör att svampen får möjlighet att växa till.

– En infektion bäddar för en annan kan man säga. Sedan är det viktigt att kvinnor tar svampinfektioner på allvar, speciellt om de återkommer. Gör man inte det kan svampinfektionerna leda till vestibulit och också bli en kronisk åkomma. Återkommande infektioner är inte bara besvärliga men ger också negativa konsekvenser för partnerrelationen. Svampen har nämligen en tendens att aktiveras av samlag, som dessutom blir smärtsamma.

Annons
Annons

Symptom på svampinfektion

Vanliga symptom för svamp i underlivet är klåda i vulva och tjocka vita, nästan kesoliknande flytningar. Att det kliar intensivt eller svider vid slidöppningen. Blygdläpparna kan också svullna upp och rodna. - Ofta finns smärtsamma sprickor runt slidöppningen, därav den besvärande sveda som uppkommer och ger samlagssmärtor, förklarar Eva Rylander.

Behandling

- Allt som oftast läker en svampinfektion ut av sig själv. Därför kan det vara klokt att vänta några dagar med att söka hjälp. I annat fall kan receptfria vagitorier eller krämer hjälpa, dock ska inte fler än två omgångar med lokalpreparat behöva användas. Fortsätter besvären eller återkommer med korta mellanrum bör läkare eller barnmorska kontaktas och tabletter utskrivas efter undersökning.

Tips till dig med svamp och förebyggande råd

• Det är viktigt att avstå från samlag vid svampbesvär och under behandlingsperioden. Nötning av slemhinnorna kan försvåra läkningen och bidra till uppkomst av kronisk sveda och samt samlagssmärtor.
• De som drabbats av svampbesvär bör avstå från att raka av håret runt blygdläpparna. De mikroskopiska skador i huden som uppstår av rakning underlättar för svamptillväxt.
• Torr hud utgör en bra miljö för svamp. Därför är det bra att använda olja att tvätta sig med eller applicera efter tvätt för att skydda huden i området.
• Experimenterande med olika lokalprodukter och naturläkemedel bör undvikas eftersom slemhinnorna i underlivet är oerhört känsliga.
• För att undvika infektion använd hellre bomullsmaterial än syntet i underkläder.
• Tätt åtsittande kläder kan vara gynnsam miljö för svampen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Uppgiven 2021-06-19 04:21 (3 år sen)

  Jag har precis samma problematik som "Tidigare användare"..
  Att inte ha samlag under behandlingsperioden är ett aldrig någon som berättat för mig, samtidigt är det svårt att inte kunna ligga när man skaffar ny partner när infektionen pågått i snart 10år ????
  man blir ju TOKIG mentalt av att INGENTING hjälper.
  Jag tror jag har provat ALLT, både naturläkemedel och medicin.

  Varför finns det inte mer forskning på detta!?
  Man lider verkligen, det är ingenting man någonsin lär sig leva med när det ständigt spricker, svider och kliar.
  Jag är mest rädd att mina slemhinnor är förstörda så jag inte blir återställd efter en förlossning.

  Tacksam för RÄTT hjälp

 • Avatar Elisa 2020-09-8 21:23 (4 år sen)

  Jag hade stora problem med svamp när jag var 20-25. Slutade med p-piller och började alltid använda barnolja efter dusch och alltid glidmedel. Idag vet jag mer... Sluta äta socker elr minska, drick mycket vatten, och använd kokosolja! Kokosolja är mest känd för sin antibakteriella effekt, men den är också svampdödande, antiinflammatorisk, antimikrobiell och antiretroviral. Du kan använda den till det mesta. Helt fantastisk produkt. Bra även som glidmedel. Använd direkt efter sex också och om du rakar dig. Så fort du känner "något" därnere, använd kokosolja. Den har varit min räddning. Lycka till!

 • Avatar Tidigare användare 2020-05-24 23:01 (4 år sen)

  Jag har haft svampinfektioner i över 5 år nu. Oftast så får jag det när jag haft samlag 2-3 dagar i streck, men ibland efter mens eller för mkt bad med blöta kläder (det händer dock extremt sällan! Nu är jag noga med att byta till torra kläder direkt!)

  Jag fick det första gången vid 26 års ålder och är nu 31 år. Äter bra, tränar regelbundet och äter ej p-piller eller antibiotika.

  Jag har testat ALLT piller man får av er. Både korttidsbehandlingar på 1-2 veckor till långtidsbehandlingar på 6 månader. Inget hjälper långsiktigt utan svampen kommer tillbaka så fort jag slutar med dessa preparat och har samlag med min man antingen 2-3 dagar i rad eller lite för ”hårt”.

  Nu håller vi på att försöka skaffa barn mitt i allt och då kan jag heller inte gå på tabletter man tar i 6 månader eftersom det kan ge hjärtfel på barnet...!

  På detta gör svampen mig galen eftersom lusten nästan försvunnit då det känns som att jag inte längre kan använda min fitta längre. Den går ju bara i sönder varje gång...?! Tänk det i 5 år så förstår ni att psyket börjar ställa till besvär..! Så känns det iaf. Hur som helst så skulle jag vilja hitta en kräm som gör att huden blir tjockare där nere. Förnyas! Jag vet exakt vart jag alltid får svamp och hade det inte varit 2 cm inne i slidan så hade jag satt dit ett plåster. Men det går såklart inte. Kan man operera dit ny hud på något sätt?!

  Jag anser att ni läkare bör komma med ett svar mer än att man ska tvätta sig med vatten, använda olja innan och efter dusch, bommulstrosor mm. Jag har gjort ALLT det och det fungerar inte. Utan jag vill ha ett riktigt svar, framförallt om man anser sig vara specialist på området. Och jag är långt ifrån ensam med att tycka att vi 2020 bör ha det på bordet.

  Finns det en chans i att jag inte ”tål min partner”?

  Finns det någon forskning kring svamp i underlivet? Jag är villig att bidra med allt jag kan för att hitta en lösning till detta problemet! Vara med i försöksgrupp mm.

  Tacksam för ett utförligt svar.

 • Avatar Tidigare användare 2018-02-10 09:51 (6 år sen)

  Kvinna i medelåldern: Efter att ha haft problem med illaluktande flytningar och svampinfektioner under flera år tog jag beslutet att ta ut min hormonspiral, och snabbt försvann alla underlivsproblem! Bästa jag gjort för hälsan, aldrig att någon inom vården föreslagit detta utan en bekant tipsade mig.

 • Avatar Tidigare användare 2017-10-30 15:55 (7 år sen)

  Jag lider av mycket illaluktande knutor vid ljumskarna.Jag kan inte skilja mellan svamp eller någon annan hudsjukdom.Detta förorsakar svåra besvär!
  M V H
  hagapip

 • Avatar 2017-03-18 17:52 (7 år sen)

  I andra länder rekommenderas PREBIOTIKA bästa sorten som avgiftar och återställer den goda mikrofloran nere i grovtarmen.

  Bästa sorten har funnits i särskild sort av Jordärtskocka där en hög inulinhalt med unik mix av fruktooligosackarider göder alla av de goda stammarna nere i tarmen. Då dessa tillväxer trängs efterhand de ut som avger skadliga ämnen.
  Man återfår ett starkt immunförsvar, många obalanser rättar till.
  Koncentrat av denna inulin heter just Topinulin aktiv
  här kan ni läsa mera:

  http://www.aktivsyn.se/bp_topinulin.html

  Och referenser:

  http://www.aktivsyn.se/referenser.html

 • Avatar 2017-03-17 09:27 (7 år sen)

  Jag är en 72årig kvinna ,fick för15år sedan kraftig Lickens i mun slemhinna och hud ,har också Psoriasis.var hos Gynläkare för knappt ett år sedan för klåda och sveda efter urinvägsinfekt, fick utskrivet Vagifem 10mikrogram som jag inte kunde använda då jag fick en brännande reaktion., fick då av min husläkare utskrivit Ovesterin 1 mg/g som jag använder, lite klåda o sveda känner jag fortfarande av, gynläkaren tyckte jag har mycket torra slemhinnor och att problemen kommer därifrån.om det var Lickens, Psoriasis eller svamp kunde min gyn-dr kunnat se det utan några prov ? Kan jag prova en kur mot svamp utan läkarrecept? jag har också sprickor i vaginöppning, inga samlag på flera år. Mvh Atina


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.