Allt vanligare med återkommande svampinfektioner hos kvinnor

Allt vanligare med återkommande svampbesvär

Svamp i underlivet är vanligt och drabbar någon gång omkring 75 procent av alla kvinnor i fertil ålder. Dock är det idag allt vanligare med tätt upprepande svampinfektioner, trots behandling. Eva Rylander, överläkare i gynekologi och obstetrik, berättar om svamp i underlivet.


Publicerad den: 2017-03-14

Annons

– En svampinfektion i underlivet är ofarlig men ändå ett besvärande tillstånd i ett väldigt känsligt kroppsområde. Därför är det viktigt att uppmärksamma symptom och behandla infektionen på rätt sätt. Svampbesvär var tidigare lätta att bota. Men nu drabbas omkring 5-8 procent av alla unga kvinnor av tätt återkommande svampinfektioner trots upprepade behandlingar.

Eva förklarar att ett försämrat immunförsvar, vid någon annan infektion i kroppen eller upprepad nötning av området kan väcka svampen så att den tillväxer och ger besvär. En antibiotikakur kan exempelvis ”trigga” igång en svampinfektion. Anledningen är att antibiotikan rubbar balansen i slidans normala bakterieflora och det gör att svampen får möjlighet att växa till.

– En infektion bäddar för en annan kan man säga. Sedan är det viktigt att kvinnor tar svampinfektioner på allvar, speciellt om de återkommer. Gör man inte det kan svampinfektionerna leda till vestibulit och också bli en kronisk åkomma. Återkommande infektioner är inte bara besvärliga men ger också negativa konsekvenser för partnerrelationen. Svampen har nämligen en tendens att aktiveras av samlag, som dessutom blir smärtsamma.

Annons
Annons

Symptom på svampinfektion

Vanliga symptom för svamp i underlivet är klåda i vulva och tjocka vita, nästan kesoliknande flytningar. Att det kliar intensivt eller svider vid slidöppningen. Blygdläpparna kan också svullna upp och rodna. - Ofta finns smärtsamma sprickor runt slidöppningen, därav den besvärande sveda som uppkommer och ger samlagssmärtor, förklarar Eva Rylander.

Behandling

- Allt som oftast läker en svampinfektion ut av sig själv. Därför kan det vara klokt att vänta några dagar med att söka hjälp. I annat fall kan receptfria vagitorier eller krämer hjälpa, dock ska inte fler än två omgångar med lokalpreparat behöva användas. Fortsätter besvären eller återkommer med korta mellanrum bör läkare eller barnmorska kontaktas och tabletter utskrivas efter undersökning.

Tips till dig med svamp och förebyggande råd

• Det är viktigt att avstå från samlag vid svampbesvär och under behandlingsperioden. Nötning av slemhinnorna kan försvåra läkningen och bidra till uppkomst av kronisk sveda och samt samlagssmärtor.
• De som drabbats av svampbesvär bör avstå från att raka av håret runt blygdläpparna. De mikroskopiska skador i huden som uppstår av rakning underlättar för svamptillväxt.
• Torr hud utgör en bra miljö för svamp. Därför är det bra att använda olja att tvätta sig med eller applicera efter tvätt för att skydda huden i området.
• Experimenterande med olika lokalprodukter och naturläkemedel bör undvikas eftersom slemhinnorna i underlivet är oerhört känsliga.
• För att undvika infektion använd hellre bomullsmaterial än syntet i underkläder.
• Tätt åtsittande kläder kan vara gynnsam miljö för svampen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Maria 2018-02-10 09:51 (2 år sen)

  Kvinna i medelåldern: Efter att ha haft problem med illaluktande flytningar och svampinfektioner under flera år tog jag beslutet att ta ut min hormonspiral, och snabbt försvann alla underlivsproblem! Bästa jag gjort för hälsan, aldrig att någon inom vården föreslagit detta utan en bekant tipsade mig.

 • Avatar hagapip 2017-10-30 15:55 (2 år sen)

  Jag lider av mycket illaluktande knutor vid ljumskarna.Jag kan inte skilja mellan svamp eller någon annan hudsjukdom.Detta förorsakar svåra besvär!
  M V H
  hagapip

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2017-03-18 17:52 (3 år sen)

  I andra länder rekommenderas PREBIOTIKA bästa sorten som avgiftar och återställer den goda mikrofloran nere i grovtarmen.

  Bästa sorten har funnits i särskild sort av Jordärtskocka där en hög inulinhalt med unik mix av fruktooligosackarider göder alla av de goda stammarna nere i tarmen. Då dessa tillväxer trängs efterhand de ut som avger skadliga ämnen.
  Man återfår ett starkt immunförsvar, många obalanser rättar till.
  Koncentrat av denna inulin heter just Topinulin aktiv
  här kan ni läsa mera:

  http://www.aktivsyn.se/bp_topinulin.html

  Och referenser:

  http://www.aktivsyn.se/referenser.html

 • Avatar 2017-03-17 09:27 (3 år sen)

  Jag är en 72årig kvinna ,fick för15år sedan kraftig Lickens i mun slemhinna och hud ,har också Psoriasis.var hos Gynläkare för knappt ett år sedan för klåda och sveda efter urinvägsinfekt, fick utskrivet Vagifem 10mikrogram som jag inte kunde använda då jag fick en brännande reaktion., fick då av min husläkare utskrivit Ovesterin 1 mg/g som jag använder, lite klåda o sveda känner jag fortfarande av, gynläkaren tyckte jag har mycket torra slemhinnor och att problemen kommer därifrån.om det var Lickens, Psoriasis eller svamp kunde min gyn-dr kunnat se det utan några prov ? Kan jag prova en kur mot svamp utan läkarrecept? jag har också sprickor i vaginöppning, inga samlag på flera år. Mvh Atina


Annons
Annons
Annons