Fakta | Kvinnlig hälsa

Åderbråck (varicer)

Åderbråck är utvidgade, förlängda vener. De kan uppstå i alla vener, men är vanligast i dem på benen. Åderbråck - eller varicer som de också kallas - utvecklas med åren hos många människor.


Publicerad den: 2008-10-02
Uppdaterare: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Som du säkert vet, pumpar hjärtat ut blodet genom pulsådrorna till alla delar av kroppen - till alla organ och till armar, ben och huvud. Blodet sprids i de fina kapillärerna för att sedan åter samla sig i större och större blodkärl, venerna, som till sist når hjärtat.

Artärer är ganska tjocka och elastiska och formas hela tiden av det skiftande trycket, på grund av pulsen. Vener är däremot tunna och saknar helt elastiska fibrer. Dessa kan därför inte dra ihop sig och pressa blodströmmen vidare. Venernas kretslopp är beroende av de omkringliggande musklerna och de klaffar som sitter inne i venerna och hjälper till med att pressa blodet rätt väg.

Vad är åderbråck?

Åderbråck är utvidgade, förlängda vener. De kan uppstå i alla vener, men det är vanligast att åderbråck uppstår på benen. Varicer - som bråcken också kallas - utvecklas med åren hos många människor. I de flesta fall ger åderbråck inga direkta obehag, men många kan uppleva ett rent kosmetiskt besvär.

Annons
Annons

Vem får åderbråck?

Det finns en tendens att åderbråck till viss del är ärftliga. Kvinnor får oftare åderbråck än män. Bråcken kan t ex uppstå under graviditeten, men ge symptom flera år senare.

Hur känns bråck på benen?

I början kan du märka av åderbråck med dessa symptom:

  • Tyngd och trötthet i benen
  • Myrkrypningar i benen
  • Kramp i vadmuskulaturen 

Senare symtom på åderbråck:

  • Ömhet och smärtor i benen, som blir svullna på grund av dålig blodcirkulation. Man kallar detta ödem eller vattenansamling i benen.

Var kan man söka hjälp?

Om du har problem i din vardag till följd av åderbråck. Om du får vätskeansamling i benen eller får svårt att klara av stående arbete, eller om du har oroliga ben (restless legs) om natten och har svårt att sova, då bör du tala med din läkare om att få behandling.

Hur behandlas åderbråck?

I de flesta fall räcker det med stödstrumpor eller förband för att minska obehagen av åderbråck. Men åderbråcken försvinner de facto inte av detta. Ibland måste man ta bort dem med kirurgisk hjälp.

Annons
Annons
  • Små, lokala åderbråck kan tas bort med lokalbedövning.
  • I annat fall kan man spruta in ett ämne i åderbråcket, som får det att sluta sig.
  • I allvarligare fall, då hela benet är fullt med åderbråck, kan det vara nödvändigt att ta bort hela venen, från ankeln till ljumsken.

Om åderbråck inte behandlas kan de utveckla sig till en kärlinflammation, eksembildning och senare sår / bensår. För att undvika dessa komplikationer kan man operera innan det går så långt.

Åderbråck på andra ställen än på benen

Åderbråck kan uppstå omkring matstrupen eller i bäckenet samt hos kvinnor omkring livmodern och vid ändtarmen. Hemorrojder kan egentligen betraktas som en form av åderbråck.

Åderbråck klassas de facto inte som en sjukdom, utan ett tillstånd som kan vara anledning till dagliga bekymmer och obehag. Har du besvärande åderbråck är det en god idé att ta upp det till diskussion med din läkare vid nästa besök.


Annons
Annons
Annons