Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Spiral även bra för unga kvinnor

Nu ändrar Läkemedelsverket sina rekommendationer för preventivmedel. Nu förespråkas spiral och p-stav även för unga kvinnor som inte fött barn och riskerna med p-piller tonas ned.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-04-16

Annons

– Tidigare fanns en rädsla för att spiral kan orsaka äggledar­inflammation, vilket i sin tur kan skada kvinnors fertilitet. Därför ville man inte sätta in spiral om kvinnan inte hade fött barn. Men det finns inget stöd för en sådan infektionsrisk i vetenskapliga studier, även om det vetenskapliga under­laget är ganska begränsat för tonåringar, säger Viveca Odlind, professor i gynekologi på Läkemedelsverket.

Användningen av p-piller har de senaste åren minskat och en av förklaringarna kan vara rädslan för blodpropp. Ett annat skäl till minskad användning är att pillren kan påverka humöret. Efter larm om bland annat blodproppar gjorde europeiska läkemedelsmyndigheten förra året en vetenskaplig granskning av p-piller.

Granskningen visade att nyttan av så kallade kombinerade p-piller överväger riskerna. Rapporten ligger också till grund för Läkemedelsverkets nya rekommendationer.

Annons
Annons

– Tack vare EU-granskningen och flera andra nya studier vet vi mer om risknivåerna med olika p-medel, säger Viveca Odlind.

Varje år får mellan fem och tolv av 10 000 kvinnor som använder kombinerade p-piller blodpropp. Det kan jämföras med två fall per 10 000 kvinnor som inte tar p-piller.

– Det bedömer vi som en mycket liten risk. Risken är större att få en blodpropp under graviditet eller förlossning, säger Viveca Odlind.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-08-1 16:56 (10 år sen)

    Hej jag undrar hur länge man kan ha ont i magen efter man har satt in en speral

  • Avatar Tidigare användare 2014-04-28 14:50 (10 år sen)

    Så när fler slutar använda ppiller så tonar man ner riskerna?
    Jag är glad att fler väljer att avstå detta gift.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.