Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Preventivmedel

Östrogen ökade risken för astma

Annons

Behandling med östrogen ökar risken för kvinnor att drabbas av astma efter klimakteriet. Det konstaterar mexikanska och franska forskare som har gjort en prospektiv studie, med omkring 60 000 kvinnor som deltog i en fransk studie kallas E3N. Tidigare har epidemiologiska studier visat att det finns ett samband mellan astma och hormonersättningsterapi (HRT) för kvinnor i klimakteriet. Och nu har alltså forskare vid Instituto National de Salud Publica i Vernavaca i Mexico och Universit&eacute Paris-Sud i Frankrike, följt ett stort antal kvinnor, som inte hade astma vid studiestarten, mellan 1990 och 2002. Kvinnorna fick svara på enkäter vartannat år och det forskarna kunde konstatera var att under uppföljningstiden insjuknade 569 kvinnor i astma.

Forskarnas analys tyder på att risken var ungefär 20 procent högre för kvinnor som nyligen fått hormonbehandling. Och den förhöjda risken var signifikant för kvinnor som enbart fick östrogen, och inget gulkroppshormon. Allra störst var risken för dem som aldrig hade rökt eller som var allergiska innan de fick astma. Forskarna bakom studien drar slutsatsen att östrogenbehandling var associerat till en ökad risk för kvinnor efter klimakteriet att insjukna i astma.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons