Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ökad risk för blodpropp med nya p-piller

Annons

Risken för blodpropp ökar med de nya sorternas p-piller, jämfört med äldre sorter, enligt Läkemedelsverket. I dag äter ungefär var fjärde tjej som tar p-piller någon av de nya sorterna, som kallas tredje generationens p-piller. Läkemedelsverket anser att man i första hand ska rekommendera de äldre sorterna.
– Det man har sett i studier är att de här nyare, tredje generationens p-piller troligen har en något högre risk att insjukna i blodpropp än vad andra generationens p-piller har, säger Ingemar Persson, som jobbar med läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket till Ekot.

Anledningen till att risken är högre med de nya pillren kan vara att de innehåller en annan typ av hormon än de äldre p-pillren, förklarar Ingmar Persson. Fördelen är att de kan ge mindre humörsvängningar och bättre hy än andra p-piller. Men Ingemar Persson anser att eftersom risken för blodpropp är högre så bör man främst välja äldre sorter.

Susanne Barnell, jobbar på en ungdomsmottagning i Malmö och hon uppfattar att många tjejer vill ha de nyare pillren för att de är bra mot finnar. Hon anser även att många tjejer tycks må bättre med tredje generationens p-piller och menar att man inte ska vara orolig även om risken för blodpropp är något högre.
– Friska tjejer behöver inte vara rädda för blodproppar. Skulle det visa sig att de har en ärftlighet eller något som gör att de inte kan äta kombinerade p-piller med östrogen, så finns det andra preparat och andra piller. Det är mycket mer riskabelt att vara gravid än att äta p-piller, säger Susanne Barnell till Ekot.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.