Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hormonbehandling ökar risken för cancer

Annons

Kvinnor som äter hormonersättning mot klimakteriebesvär löper större risk att drabbas av äggstockscancer redan efter ett par års behandling. Det visar en ny dansk studie där forskarna har följt mer än 900 000 danska kvinnor under tio års tid. Tidigare har forskare trott att risken ökar först efter fem år.
– Det betyder att man inte ska tro att man är utom fara bara för att man äter hormoner under en kort tid, säger forskaren Lina Steinrud Mörch på Rigshospitalet i Köpenhamn.

Forskarna har med andra ord kommit fram till att även kortare behandling medför ökad risk. Studien visar&nbspdessutom att det endast dröjer två år&nbsptill det att&nbspkvinnor som slutar med sin hormonbehandling åter&nbspär nere på samma risknivå som de som aldrig tagit hormoner. Det är särskilt vanligt att kvinnor i klimakteriet får besvär då det kvinnliga könshormonet östrogen naturligt minskar i kroppen.

Annons
Annons

För de kvinnor som tar hormoner är risken att drabbas av bröstcancer större än att få äggstockscancer. Men däremot är dödligheten så pass hög när det gäller patienter med äggstockscancer att den är värd att tas på allvar, menar forskarna bakom studien. Risken att drabbas av äggstockscancer är ungefär 5 på 10 000 för en kvinna som äter hormoner under ett års tid. Om hon inte hade ätit hormoner överhuvudtaget hade risken ändå varit 4 på 10 000 på ett år.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.