Intresseområden sparade.
Fakta | PMS

Små blödningar vid mens

Även om det är mest vanligt att kvinnor blöder en gång i månaden så finns det de som har mer sällsynta menstruationer med 5-6 eller åtta veckors intervall. Det är inte farligt, men det kan vara irriterande att inte veta när menstruationen kommer.

Uppdaterad den: 2008-10-02
Uppdaterare: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Om du inte använder helt säkra preventivmedel är det ändå möjligt att bli gravid även om sannolikheten inte är lika stor som för andra. De sällsynta oregelbundna blödningarna kan bero på en otillräcklig ägglossning, vilken är nödvändig för att bli gravid.

Vad kan läkaren göra?

I vissa fall är blödningarna så sällsynt förekommande att man bör kontakta en gynekolog för utredning och kanske undersöka den hormonella balansen.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Tillståndet går oftast att behandla med olika hormoner. Behandlingen är verksam under den tid du tar hormonerna men inte efteråt.

Om du inte önskar att bli gravid kommer läkaren förmodligen föreslå ett p-pillerpreparat men även andra former av hormonbehandling finns att tillgå.

Om du önskar att bli gravid finns det också medicin som kan framkalla de nödvändiga ägglossningarna.

Annons
Annons