Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | PMS

Menstruation

Menstruation är den blödning som uppstår när slemhinnan i kvinnans livmoder stöts ut varje månad.

Uppdaterad den: 2015-12-17
Författare: Lena Marions, docent och överläkare på kvinnokliniken, Karolinska Universitetssjukhuset
Uppdaterare: Eva Rylander, professor emeritus i gynekologi/obstetrik

Annons

Varför får kvinnor menstruation?

De kvinnliga könsorganen består av en livmoder, två äggledare, två äggstockar samt slidan och de yttre könsorganen. Äggstockarna innehåller redan vid födseln ungefär 400 000 anlag till ägg som har möjlighet att senare bli befruktade.

När flickor kommer i puberteten startar ägglossningen och livmoderns slemhinna växer till och förbereds för att ett befruktat ägg ska kunna växa fast. Denna process regleras av hormonerna östrogen, follikelstimulerande hormon (FSH) och luteiniserande hormon (LH). Gulkroppshormonet, progesteron, ökar kraftigt efter ägglossningen och har en mycket viktig funktion om en graviditet uppstår.

Om ägget inte befruktas sjunker hormonnivåerna, livmodern drar ihop sig och slemhinnan stöts ut i form av en mensblödning. Hela denna process som kallas menscykel tar i genomsnitt 28 dagar men det kan variera mellan 21 och 35 dagar. Är man mycket ung kan det variera mer än så.

Mensblödningen skiljer sig från kvinna till kvinna i längd och mängd. De flesta blöder mellan 3-7 dagar och den sammanlagda mängden är oftast bara en halv deciliter. Förutom blod tömmer sig vävnadsmaterial, vätska och slem och menstruationsmängden är därför större än själva blodförlusten.  Det är stor skillnad mellan olika kvinnor på hur man upplever sin mensblödning. En del har svåra smärtor när livmodern drar ihop sig för att stöta ut slemhinnan medan andra knappt har någon smärta alls.

När börjar menstruationerna?

Första mensen kommer oftast vid 12 års ålder men tidpunkten kan variera mellan 10-16 år. Första tiden är ofta menstruationerna oregelbundna och kan hos en del flickor komma med flera månaders mellanrum. De flesta kvinnor fortsätter att menstruera ungefär till 45-50 års ålder men det innebär inte alltid att ägglossningen fungerar så länge. Precis som hos de unga flickorna kan mensen i den äldre åldern bli oregelbunden med långa mellanrum.

Kan man märka när man har ägglossning?

En del kvinnor kan rent fysiskt märka när de får sin ägglossning som en svag smärta i underlivet. Ett fåtal kvinnor kan även få en liten blödning i samband med detta. Kroppen kan också ”signalera” på andra sätt vid tiden för ägglossning, bland annat stiger temperaturen ungefär en halv grad till följd av gulkroppshormonet. Ett annat tecken är att sekretet från livmodern förändras och blir rikligt, genomskinligt och går att dra ut till långa trådar (liknar rå äggvita). Denna förändring är också orsakad av östrogen, och sker för att underlätta för spermierna att komma upp till livmodern och nå ägget i äggledaren. När ägglossning skett bildas gulkroppshormon, som gör att sekretet blir segt och ogenomsläppligt för spermier.

Sannolikheten för att bli gravid är störst vid tiden för ägglossningen och ungefär en vecka dessförinnan. Spermierna kan ligga upp till en vecka i äggledaren och ”invänta” ägglossningen.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Smärta vid mens (dysmenorré)

Många unga kvinnor har svår mensvärk varje månad och kanske måste stanna hemma från skolan eller arbetet. Ofta är smärtan mest intensiv första dagen/dagarna och beror på de kraftiga sammandragningarna i livmodern till följd av ett särskilt ämne som bildas, prostaglandin. Flera läkemedel, även receptfria, finns idag som kan minska utsöndringen av prostaglandin. Hormonella preventivmedel, som p-piller, är också effektiva för att minska menssmärtor. Genom att använda p-piller utan paus varje månad, kan man helt enkelt avstå från att ha mens varje månad, och detta är inte skadligt. Oftast minskar menssmärtan av sig själv efter något eller ett par år.

Det finns också kvinnor som drabbats av ett tillstånd då livmoderslemhinna har utvecklats på äggstockar och andra organ utanför livmodern, så kallad endometrios. Kännetecknande för detta är svåra menssmärtor som ofta börjar redan före mens och pågår i flera dagar.  Behandlingen går ut på att med hormoner hämma tillväxten av livmoderslemhinnan varje månad och därmed undvika mensblödningar. Förutom smärtor i buken, har en del kvinnor också huvudvärk och illamående eller diarré under mensen. Även här kan det då vara lämpligt att använda hormoner för att glesa ut mensen.

Besvär före mensen

En del kvinnor upplever svåra besvär dagarna före menstruationen. De som drabbas av detta premenstruella syndrom (PMS) har humörförändringar och ibland huvudvärk och svullnad i kroppen. När menstruationen börjar, försvinner besvären. Det kan vara bra att föra dagbok över besvären så man kan sätta dem i relation till menscykeln. Oavsett om det är PMS eller andra besvär så är det lämpligt att söka läkare för detta, så att rätt behandling kan erbjudas.

Vad påverkar menstruationer?

Det är många faktorer som kan förändra menstruationerna. En vanlig orsak är olika grader av stress, som kan påverka hormonnivåerna och göra att mensen blir oregelbunden eller uteblir.

Förändringar i kroppsvikten kan också leda till rubbningar i mensmönstret. En ätstörning kan, till exempel, ge sig till känna genom att mensen uteblir. Även kraftig övervikt kan orsaka en hormonrubbning som leder till oregelbundna och glesa menstruationer.

Annons
Annons

När ska man söka läkare för mensrubbning eller smärta?

Om mensen inte startat vid 17 års ålder bör man utredas för att utesluta missbildningar av exempelvis livmoder eller slida. Om mensen tidigare har varit normal och plötsligt uteblir under sex månader eller längre bör också utredning ske. Graviditet ska naturligtvis först uteslutas.  Om mensen kommer mycket sällan kan det bero på felaktig balans mellan hypofysens hormoner och de kvinnliga könshormonerna, och även på för högt manligt könshormon, testosteron. Blodprov för hormonanalys kan ge besked.

Om menstruationerna är mycket rikliga kan det bero på att livmodern är förstorad av ofarliga muskelknutor (myom) eller att man har en blödningsrubbning som gör att man blöder ovanligt lätt. Det är därför bra att söka läkare för detta, så att man inte riskerar att få blodbrist på längre sikt.

Unga kvinnor som nyligen börjat menstruera kan ibland ha en långvarig riklig menstruationsblödning. Det beror på en hormonrubbning orsakad av att ägglossningen inte riktigt kommit igång. Man bör då söka läkare för att få tillfällig hormonell behandling så att blödningarna minskar.

Menssmärta är något som ofta kan behandlas ganska enkelt men om egna försök med till exempel värme på magen och receptfria läkemedel inte hjälper bör man söka läkare.


Annons